Descopera gastronomia moleculara!

sursa foto: www.pinterest.com

Zilele trecute am rasfoit un catalog de prezentare a unor hoteluri din Turcia si mi-a atras atentia acest termen de  “gastronomie moleculara”, insa nu existau prea multe detalii asa ca am hotarat sa fac cateva cercetari. Mi-am pus o serie de intrebari: Cine a gatit pentru prima oara asa ceva? E sanatoasa aceasta mancare? Pot sa fac si eu acasa? Unde pot gusta astfel de preparate?

sursa foto: motorestaurant.com

Acest mod interesant de a gati a fost initiat de catre Nicholas Kurti, fizicianul englez de origine maghiara, iar termenul de “gastronomie moleculara” a luat nastere in cadrul International Workshop on Molecular and Physical Gastronomy, din Sicilia în mai 1992. Un alt precursor al acestui domeniu este Hervé This, chimist francez si totodata prieten al lui Nicholas Kurti. El a contribuit de asemenea la dezvolatea acestor tehnici culinare. Pasiunea lor pentru gatit si dorinta de a revolutiona bucataria obisnuita au fost rasplatite prin numeroase premii.

sursa foto: www.pinterest.com

Aceasta modalitate prin care elementele chimice transforma textura preparatelor este inedita. Initial am crezut ca se foloseste tehnica clasica de a gati si doar asezarea lor pe farfurie este deosebita. Dar se pare ca acest proces este ceva mai complex,  iar principalul element care contribuie la realizarea spectaculoaselor feluri de mancare este azotul lichid care are o temperatura de minus 192 de grade Celsius si se foloseste la fabricarea rapida a inghetatei. Bineinteles, exista si alte substante care ajuta ca alimentele obisnuite sa isi schimbe textura sau forma. De exemplu maltodextrina care poate transforma un lichid bogat in lipide intr-un praf. Ca sa exempific mai bine am cautat cateva retete si am gasit acest desert: nutela sub forma de pudra (80 g de maltodextrina si 120 g de nutela ) cu banana caramelizata si inghetata de cocos.

sursa foto:www.molecularrecipes.com

La baza gastronomiei moleculare stau unele tehnici care pot fi utilizate doar de specialisti. Insa daca iti place sa gatesti si sa experimentezi, poti incerca retete ”moleculare” simple, gasesti chiar si kit-uri cu instrumente speciale, necesare gatitului molecular cu preturi incepand de la 30 $. Dupa ce prinzi suficienta experienta invitati prietenii la tine si impresioneaza-i cu deserturi sau cocktailuri deosebite… poate le faci si o demonstratie live 🙄 .

sursa foto: inchestoparadis.blogspot.com

Daca iti doresti ca papilele tale gustative sa fie rasfatate poti opta pentru restaurante care practica aceasta tehnica de a gati. Bucatarii pregatesc clientilor unele preparate pe loc datorita consistenei acestora, iar unele restaurante ofera chiar si spectacolul vizual. Gandestete ce interesant ar fi sa mananci inghetata calda, cartofi sub forma de spuma, deserturi efervescente sau rucola sub forma de gel. Spaghetele din rucola(sub forma de gel) se realizeaza destul de simplu, ai nevoie de rucola, apa, putina ceapa, sare si agar agar (agent de gelificare). Frunzele de rucola se pun in blender alaturi de sare si putina apa, iar dupa ce se obtine pasta se adauga agentul de gelificare. Cu ajutorul unei seringi se umple un tub subtire de plastic care este rulat in prealabil, apoi se pune tubul in apa rece si in cateva minute se poate scoate continutul impingand aer cu seringa. Iata cum ar trebui sa arate…

sursa foto: inchestoparadis.blogspot.com

Cred ca te intrebi deja cat de sanatoase sunt preparatele dupa ce trec prin astfel de transformari? Expertii in acest domeniu sustin ca mancarea isi modifica doar textura si forma, dar gustul ramane neschimbat, cantitatea de substante chimice utilizata fiind foarte mica.

sursa foto: www.pinterest.com

Curiozitatea mea este unde anume pot savura aceste mancaruri neobisnuite. Ca urmare am cautat cateva hoteluri si restaurante care iti ofera posibilitatea de a degusta preparatele moleculare. Daca alegi sa iti petreci concediul in Antalya gasesti preparate moleculare  la hotelul Rixos Downtown 5*, in Bucuresti la hotelul Radisson Blu 5* si la restaurantul The Artist, iar in Berkshire –  Anglia la restaurantul The Fat Duck. Cel care mi-a atras atentia a fost restaurantul Alinea din Chicago care se mandreste cu un desert deosebit, care se serveste direct pe masa.

sursa foto: wikimedia.org

Cand vizitezi Lacul Leman in Elvetia nu uita sa faci o oprire in Vevey la restaurantul Denis Martin, care cu siguranta te va incanta cu numeroasele specialitati. Daca tinta ta este Manhattan – New York atunci nu rata restaurantul wd~50. Acestea sunt doar cateva dintre restaurantele si hotelurile care ne incanta cu felurite preparate, lista insa poate continua…. 😉

sursa foto: inchestoparadis.blogspot.com

Daca ai avut ocazia sa cunosti hoteluri si restaurante care gatesc astfel, impartaseste cu noi experienta ta!

Alege sa mananci diferit in cele mai frumoase destinatii.

It's only fair to share...
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on StumbleUpon
StumbleUpon
0Tweet about this on Twitter
Twitter
The following two tabs change content below.
Ramona Padurean

Ramona Padurean

You may also like...

4 Responses

  1. Luminita Orodan says:

    imi doresc sa incerc capsunii aceia …

  2. Izabella Huc says:

    si eu la fel, arata foarte bine…yammy

  3. Ramona Padurean Ramona Padurean says:

    eu aleg desertul servit pe masa 🙂 yammy

  4. Izabella Huc says:

    buna alegere Ramo….(:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.