Vacanta mea exotica in…….Cipru

Anul acesta, avand concediul programat la mijlocul lunii octombrie aveam de ales intre destinatii exotice gen Republica Dominicana, Mexic, Maldive …  sau destinatii mai apropiate de noi, dar cu temperaturi putin mai scazute gen Tunisia, Insulele Canare, Cipru  sau orase.

Pentru ca imi doream plaja, mare, sa am ce sa vizitez, sa fie aproape de noi (nu foarte multe ore de zbor) si la un buget cat mai rezonabil si pentru ca multe cunostiinte au laudat anul acesta Cipru, am ales aceasta destinatie :).
Voi incerca sa va povestesc pe scurt concediul meu de 10 zile adaugand cateva “tips”-uri pentru aceasta destinatie :).

Fiind din Arad, am ales o varianta de zbor din Timisoara catre Larnaca cu escala la Bucuresti, iar hotelul ales a fost Grecian Park 5* din Protaras. Aceste servicii fiind luate separat, transferul nu l-am avut asigurat, asa ca ajunsi in aeroportul din Larnaca am ales varianta cu taxiul care ne-a costat 50 euro.
Hotelul Grecian Park 5*, pe scurt, a fost o alegere foarte buna din toate punctele de vedere. Mancarea a fost foarte diversificata si de foarte buna calitate, serviciile din hotel si personalul erau intr-adevar de 5*, plaja Konnos Bay si resortul … totul la superlativ.

Cand ma gandesc la Cipru, primul lucru care imi vine in minte este apa cristalina, nisipul foarte fin si peisajele care te fac pentru zeci de minute sa nu te misti din acel loc, sa stai pur si simplu sa le admiri. Sunt acele peisaje care iti taie rasuflarea. Desi am fost in mai multe destinatii frumoase, aceste peisaje, plaja, culoarea si claritatea apei “mi-au ramas pe retina” cum s-ar spune :).

In primele zile ne gandeam sa inchiriem o masina, dar cum in Cipru se circula pe dreapta si cum am avut mici probleme de acomodare chiar si ca pieton (nu stiam unde trebuie sa ma uit prima data obisnuita fiind la noi), am renuntat la aceasta idee si am ales excursii cu ghizi vorbitori de limba engleza, iar ca si costuri cam tot pe acolo a fost, dar fara oboseala si stresul condusului.
Asa ca… am ales pentru inceput o excursie de jumatate de zi la Famagusta – Ghost Town (25 euro / persoana). Famagusta fiind cea mai renumita statiune din Cipru inainte de 1974, cand au invadat turcii partea nordica, era statiunea cu cea mai frumoasa plaja, cu hoteluri si restaurante deschise recent. Din acel an insa s-a transformat in “orasul fantoma”… cipriotii fugind din calea turcilor, zona a ramas nelocuita, ceea ce te face sa te intristezi cand vezi atatea cladiri distruse.

Dupa vizitarea “orasului fantoma” si minunata plaja din Famagusta, unde mai era deschis un sigur hotel pe plaja, ne-am indreptat spre orasul vechi, inconjurat de zidurile venetiene, unde am avut ocazia sa vedem Catedrala St Nicholas (foarte deosebita), The Royal Palace, Catedrala St George of the Greeks unde pe un perete se mai vedea doar locul unde era crucea, care a fost inlaturata de catre turci in timpul invaziei. Plimbandu-ne prin orasul vechi aveam impresia ca suntem intr-o alta lume :). Ca sa ajungem in Famagusta am avut nevoie de buletin sau pasaport deoarece am trecut linia verde (granita dintre turci si ciprioti).

Am mai facut o excursie foarte interesanta de o zi in Nicosia & Muntii Trodos (35 euro / pers). In Nicosia, ce a fost foarte interesant era ca te plimbai pe strada, iar la un moment dat ca sa mergi la magazinul de dupa linia verde (granita intre turci si ciprioti) trebuia sa prezinti buletinul sau pasaportul :).  Ti se da viza pe o hartie cu datele completate de tine, valabila 90 de zile, dar este foarte important sa iti stampileze hartia si la iesire, altfel, dupa expirarea celor 90 de zile, vei plati la urmatoarea trecere a “granitei” o suma frumusica de bani.
Muntii Trodos cu satele prin care am fost, Kakopetria si Omodos, sunt locuite de oameni deschisi si primitori care te fac sa simti ca de-al lor.  Omodos, un sat vechi de peste 1000 de ani, cu casute albe, stradute inguste, vita de vie care este prezenta in fiecare curte cu struguri imensi, m-a facut sa ma indragostesc de acest sat. Omodos este renumit si pentru vinul rosu dulce, Commandaria – specific zonei, tuica locala denumita Zivania si nu in ultimul rand Manastirea Sfanta Cruce.

Pentru ca sa nu ratam o parte din golfurile si plajele renumite ale Ciprului, in alta zi, am plecat intr-o croaziera de 4 ore pe langa coasta Ciprului de Sud. Cavo Greco, parcul natural de unde vezi o priveliste superba, stancile ce inaintau in mare si coloristica apei a fost ceva ce nu pot descrie in cuvinte, va voi lasa sa admirati pozele :).

Hotelul la care am stat fiind in Protaras, chiar la inceputul statiunii, intr-o zona putin mai izolata, mergeam in fiecare zi in Ayia Napa, o statiune foarte animata in sezon, cu multe restaurante, taverne,  cluburi… pe scurt tot ce isi poate dori un turist. Sezonul din cate am inteles de la localnici este din aprilie pana in octombrie, temperatura in plin sezon fiind foarte ridicata. In perioada concediului nostru (16-25.10) temperatura pe timp de zi era 27-29 grade Celsius, iar apa era potrivita. Seara in schimb, era destul de racoare, deci sa nu plecati in aceasta perioada in Cipru fara o geaca si pantaloni lungi :).

Ceea ce va recomand este sa incercati mancarea traditionala. Noi peste tot pe unde am incercat-o a fost foarte buna, iar preturile sunt acceptabile (aprox 10 euro / pers + 3-4 euro / bautura). Una dintre cele mai bune metode sa degustati mancarea traditionala este sa incercati MEZE -este o masa cu 16-18 feluri de mancare traditionala (nr de feluri difera de la taverna la taverna). A fost foarte interesant, foarte bun, dar foarte mult pt 2 persoane 🙂 (pret aprox 17 euro / pers + bautura).  Am incercat si un MEZE cu meniurile alese de noi si am mers pe fructe de mare de data aceasta… o delicatesa…  Doar cand imi aduc aminte mi-as rezerva biletul doar dus pana acolo :).

Nissi Beach, vestita plaja din Ayia Napa este intr-adevar o plaja deosebita, lata, nisip alb si foarte fin, cu jocul de culori al marii  greu de descris in cuvinte…  ceea ce vezi cu ochii tai depaste chiar si pozele :).

In ultima dupamasa din concediu am ales sa mergem sa ne incantam ochii cu peisajele superbe. Chiar la inceputul statiunii Ayia Napa, pe malul marii, sunt niste stanci care se imbina cu marea, iar “view”-ul este superb. Acolo am stat aprox 1 ora si doar am admirat privelistea… eram ca un copil care a vazut pentru prima oara marea… wow ce culoare, wow … wow… wow … nu ma mai puteam opri :).

Pentru mine acest concediu a fost unul foarte reusit… am reusit sa imbin relaxare si cunoastere, dar mai mult decat atat, am ramas cu amintiri de neuitat.
Nisipul foarte fin si alb sau auriu, apa turcoaz-verde smarald-albastru… foarte clara si imbinarea stancilor cu marea, sunt acele peisaje care te fac sa iti doresti ca timpul sa stea in loc.

Cipru este o destinatie deosebita si cu siguranta ma voi intoarce, deoarece au ramas multe nevazute :).

V-am lasat……..ma pun sa vad ce oferte sunt pentru anul viitor in Cipru, poate facem o gasca si mergem impreuna :).

It's only fair to share...
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on StumbleUpon
StumbleUpon
0Tweet about this on Twitter
Twitter
The following two tabs change content below.
Ramona Padurean

Ramona Padurean

You may also like...

11 Responses

  1. I’m totally in !!!!!

  2. ALEXANDRA says:

    superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr….si eu vreau acolo!!!!!!!! i.m in too!!!!!!!!!

  3. Vlad Cosoveanu says:

    frumos………………………………acolo vreau si eu 😛

  4. Izabella Huc says:

    Vin si eu… prima oprire Nissi Beach :))

  5. Corina Bondor says:

    Ne alaturam, bineinteles impreuna cu Alex 🙂

  6. Ramona Padurean Ramona Padurean says:

    incet incet ramanem fara locuri 😛

  7. rent-a-car-timisoara.com says:

    perfect!

  8. admin says:

    prezenta, dupa cum spuneam si pe facebook 😛

  9. Ela says:

    Suna bine tare! Sper ca in noiembrie sa mai facem baie in mare!

  1. 7 April 2015

    […] Ramona, colega noastra iti povesteste despre vacanta ei in Cipru, aici. Afla ce i-a placut cel mai […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.