INDIgenous sau India vazuta prin obiectivul lui Madalin Marienut
India… o destinatie planificata din timp sau mai degraba o alegere spontana?
Viata e spontana, iti ofera multe surprize, asa ca incerc sa ma adaptez. Prin decembrie 2011 eram cu niste prieteni la masa, care-mi cunosc pasiunea pentru fotografie, si le povesteam cat de mult imi doresc sa ajung sa fotografiez in Cuba. Le povesteam de locurile de acolo, de fotografi pe care-i am ca reper, le aratam fotografiile mai reprezentative si cat de fascinante erau culorile si cat de mult ma impresioneaza cultura. La finalul povestii mele m-au intrebat: “Nu vrei sa vii in India? Noi plecam la inceputul lunii martie (2012)”. Am raspuns prompt:”Ba da”. Intr-o saptamana am luat biletul de avion si in aproximativ 2 luni am plecat. Prietenii de care spuneam n-au mai venit.
Ce inseamna India pentru fotograful Madalin Marienut? Dar pentru omul/turistul Madalin Marienut?
Din punct de vedere fotografic India este locul ideal pentru un fotograf pasionat de portrete si social. Sunt foarte prietenosi, nu sunt deloc reticenti la instantanee luate pe strada, si multi, foarte multi dintre ei – si cand spun multi trebuie sa tinem cont ca sunt 1,2 miliarde – sunt foarte expresivi. Nu mai vorbesc de culori.
Turistic, aceasta fiind prima mea experienta intr-o alta lume, la propriu, am plecat de acasa cu tot soiul de prejudecati. Informatii asimilate de la televizor, din documentare, carti si ghiduri turistice. Desigur ca odata ajuns acolo, prejudecatile au inceput sa dispara si sa faca loc unor informatii concrete, si spre fericirea mea acestea au fost pozitive. Chiar am constatat pe pielea mea cat de frumoasa si fascinanta este India. Dupa cum spuneam in primul rand m-au impresionat oamenii, felul lor de a privi, primi si trata turistii. In al doilea rand diversitatea. Este clar ca atunci cand ai o tara cam cat un continent ai si munti inzapeziti, ai si desert, si plaje, si lacuri, si trenuri, autostrazi, masini si biciclete, si multe religii. Arhitectura cladirilor istorice, a templelor, forturilor si mormintelor-gradina este fascinanta si nu in ultimul rand m-am indragostit de mancare. Datorita condimentelor, in care sunt specialisti, mancarea e atat de diversa incat poti sta luni de zile si de fiecare data sa incerci altceva. Cand vizitezi pentru prima data India, simturile iti sunt asaltate, impresiile fiind mai bogate decat ti-ai fi putut inchipui.
India traditionala, India sacra si India moderna… cum le-ai perceput si cum se imbina?
Spuneam de diversitate si contraste. Am calatorit mai mult in statul Rajasthan, in Nord-Vestul Indiei, unde traditia este cea mai bine pastrata. Daca ar fi sa ma intorc in India, nu stiu daca as alege o alta regiune.
Am aterizat insa in Delhi, unde am petrecut cateva zile inainte de a porni pe traseu. Este o mare diferenta intre Old Delhi(Shahjahanabad), zgomotos, colorat, agitat, viu si New Delhi, civilizat, presarat cu zone rezidentiale si office building-uri, unde masinile in general curate si de lux nu se inghesuie si nu claxoneaza. Ca si turist si pasionat de fotografie, m-am bucurat totusi ca am gasit cazare in Old Delhi si am putut savura o varza cumparata din piata, am putut negocia in bazar si am avut acces rapid la unele dintre cele mai importante puncte de atractie din capitala.
Stiu ca ai avut un traseu bogat si m-as bucura daca l-ai relata pe scurt.
Initial planificasem in timpul scurt pe care l-am avut la dispozitie, atingerea a 6 locatii. Dar pentru ca viata e plina de surprize, am avut ocazia sa calatoresc o mare parte din drum cu o masina cu sofer, ceea ce mi-a oferit avantajul de a ajunge in mai multe locuri. Am putea povesti zile intregi depre traseu insa pe scurt, am aterizat in Delhi, unde am vizitat Fortul Rosu(Lal Quila), Jama Masjid cea mai mare si cunoscuta moschee din India, mormantul-gradina a lui Humayun, turnul Qutub Minar si am participat la sarbatoarea Holi. Apoi am luat un zbor intern pana la Jodhpur (Orasul albastru) unde am stat chiar sub fortul Mehrangarh. De acolo cu masina pana la Jaisalmer (Orasul de aur), cu jeep-ul, motocicleta si camila in desertul Thar, apoi Pushkar un loc sfant, in Parcul National Rantambore la fotografiat de tigri (n-am vazut niciunul:) ), dupa aceea Jaipur (Orasul roz), la fortul Amber(sau Amer Fort) si Templul Maimutelor, Fatehpur Sicri – orasul parasit, Agra cu Taj Mahal-ul si Fortul Rosu.
Daca ar fi sa alegi, care ar fi primele 5 obiective turistice, must-see in India, din punctul tau de vedere si de ce?
Desigur ca sunt multe locuri in care m-as intoarce cu drag, iar pe de alta parte fiecare isi stabileste propriile prioritati. Unii sunt interesati de experienta, altii de peisaje sau de arhitectura. Dar ca si turist as putea alege nu neaparat un top 5 cat o lista de cinci obiective pe care le -as recomanda.
Chiar daca probabil este unul dintre cele mai populare Taj Mahal este un must-see. Una e sa-l privesti pe un laptop si alta e cand vezi in fata ta un mormant-gradina ridicat din dragoste. As recomanda vizitarea dimineata la rasarit, cand marmura alba ia usoare nuante de roz iar la apus vizualizarea sa se faca din gradinile din spatele raului Yamuna unde e o cu totul alta perspectiva.
Apoi forturile, dintre care cel mai impresionant mi s-a parut Mehrangarh din Jodhpur. Orasul se numeste albastru pentru ca este …albastru. Iar in mijlocul sau e un deal pe varful caruia sade aceasta constructie impresionanta atat ca si amploare cat si ca si detaliu. Dealtfel Jodhpur e si oraselul in care m-am simtit cel mai bine.
In Delhi as opta pentru Chandhi Chowk, cea mai aglomerata piata si bazarul de langa, pentru mormantul-gradina a lui Humayun care e primul de acest fel si Fortul Rosu.
La Jaipur trebuie vizitat obligatoriu fortul Amber si Water Palace(Jal Mahal) aflat chiar pe apa.
Insa cel mai deosebit moment este sa participi la festivalul Holi, sau vestirea primaverii, o sarbatoare foarte importanta celebrata timp de multe zile care culmineara in ziua de Holi cu manjirea reciproca a participantilor cu vopsele colorate, sau stropirea cu apa colorata si parfumata.
Cu ce prejudecati ai plecat si cu ce te-ai intors?
Pe toti ne sperie necunoscutul, iar atunci cand pleci intr-o alta zona decat cea de confort incerci sa fii cat mai precaut. Am auzit de haos, am auzit de probleme la stomac, de furturi si diverse boli pe care le poti contacta. Acum am vazut ca daca esti cat de cat atent si la cum circuli si in ce zone, ce si de unde mananci, iti tii portofelul si actele in siguranta si ai grija de igiena personala nu ai ce sa patesti nicaieri. Haos in trafic este, dar e doar aparent. M-a amuzat foarte tare ca soferii au un slogan: Good horn, good brakes and good luck! Insa atunci cand apare un organ de ordine totul se schimba. Din cate am observat, meseria de militar sau cadru al fortelor de ordine este deosebit de respectata si cred ca una dintre cele mai bine platite. De asemenea, dupa cum am mai spus, oamenii sunt foarte calzi si se bucura foarte tare sa te ajute, sa stea de vorba cu tine, sa le povestesti despre tara ta si oamenii ei. Fiind peste un miliard nu ai timp sa stai cu toti. Ca si siguranta, au fost orase din Europa occidentala, pe care nu vreau sa le nominalizez unde m-am simtit mai in pericol decat in India. In toate ghidurile se recomanda sa nu mananci de pe strada. Am mancat doar in restaurante recomandate de ghidul turistic pe care l-am avut tot timpul la mine sau la hotelul unde am stat. In general mancarea e foarte ieftina si cu aproximativ echivalentul a 15 lei poti servi un pranz intr-un loc foarte elegant. In ceea ce priveste igiena toate locatiile in care am stat, chiar si cele in care am platit echivalentul a 10 lei pe noapte, erau dotate cu baie proprie cu dus si apa calda.
5 cuvinte cheie prin care ai descrie India?
Culoare, caldura (sufleteasca), arome, claxoane, amuzant.
Din calatoria ta a luat nastere expozitia “IndiGenous”. De ce acest titlu si care este tematica?
Pentru ca nu poti denumi cu numele unei tari, mai ales o tara ca India atat de vasta din toate punctele de vedere, o expozitie de douazeci si ceva de fotografii, in mare parte portrete. Indigenous e un termen mai potrivit si s-ar putea traduce cu “ceea ce provine din Indi(a)”.
Sunt pasionat de fotografie si fascinat de oameni si viata sociala, drept urmare pentru aceasta expozitie am ales portretele. Chiar si in cadrele in care am surprins o locatie (de exemplu lacul Pushkar Sarovar) factorul uman este prezent.
Pentru ca unele lucruri nu apar in ghidurile turistice, ce te-a surprins placut sau neplacut?
Oamenii m-au suprins foarte placut, indiferent de varsta, mediu sau religie. Am multe povesti cu ei si despre ei, pe care am sa incerc la un moment dat sa le adun intr-un jurnal de calatorie.
Ce sfaturi ai avea pentru un turist care alege ca destinatie India?
Sunt sfaturi pe care la randul meu le-am primit de la oameni care au fost si care m-au ajutat. Sunt doar precautii si trebuie tratate ca atare.
In functie de zona in care se deplaseaza in primul rand sa-si aleaga bine perioada. Nu as recomanda perioada musonica si nici cea foarte calda. Temperatura poate ajunge si la 50 grade.
Sa nu lipseasca din bagaj batoane de proteine sau ciocolata, care au fost de un real ajutor atunci cand eram in zone unde nu se putea manca. Sunt usor de transportat, ocupa putin loc si se pot pastra mult timp fara sa se altereze. Un set de medicamente banuiesc ca toata lumea are cand pleaca la drum. O lanterna obisnuita sau frontala. In unele zone intre anumite ore nu este curent. Putine haine pentru ca la hotel exista loundry service si costul este foarte mic. Sa-si organizeze bine bagajul la plecare in asa fel incat sa lase loc pentru cumparaturi: materiale, imbracaminte, condimente, ceaiuri.
Si nu in ultimul rand sfatul meu personal: Luati-va aparatul de fotografiat (de preferinta sa poata si filma), baterii si vreo 2-3 carduri de rezerva, in functie de ce interval al sejurului alegeti. Nu vreti sa va aflati in fata unor momente minunate si sa le ratati pentru totdeauna!!!
Nascut la Arad in 1975 si absolvent al Facultatii de Stiinte Economice, Madalin Marienut este pasionat de fotografie, in special fotografia de reportaj. Isi cultiva pasiunea in decursul ultimilor 7 ani prin cursuri de specialitate, se alatura Fotoclubului din Arad si urmeaza studiile Facultatii de Arte din Timisoara. Inca din 2009 participa la expozitii si concursuri: la Sala Clio in Arad, la Facultatea de Arte din Timisoara, la Iasi, Craiova si Oradea, dar si in Ungaria, la Bekescsaba si Szentes, sau in Serbia, la Novi Sad.
Expozitia “INDIgenous” a fost prezentata la Timisoara – Calpe Gallery Bastion si Bucuresti – Muzeul National al Taranului Roman iar in momentul de fata este pe simeze in concept-art-pub-ul “Have a cigar” din Bucuresti.
Drepturile de autor pentru fotografii apartin autorului(©Madalin Marienut) iar preluarea si folosirea lor in orice scop, fara acordul prealabil al autorului este strict interzisa si se pedepseste conform legii.
Daca ti-am trezit interesul pentru aceasta destinatie, uite aici mai multe detalii despre sejururile cu avionul propuse de BJR Vacante in India.
Latest posts by Ivona Maris (see all)
- 5 surse de inspiratie pentru o escapada de 1Mai. Bugete prietenoase - 7 April 2015
- Cat te costa o intalnire romantica in marile orase ale lumii?[Infografic] - 5 March 2015
- Destinatia saptamanii – Londra. 13 muzee cu intrare gratuita! - 20 February 2015
Super faine pozele!
Da, Madalin e un fotograf tot mai bun! Nu degeaba i-au selectat unii o lucrare care a fost inclusa in top 50 cele mai frumoase fotografii alb/negru cu tematica sociala!
Salut Madalin. Poti sa-mi spui cu ce aparat foto si ce obiective ai plecat la drum? Voi pleca in India (tot din Timisoara) pentru acelasi lucru : fotografie, mancare si experienta, in aproximativ 2 luni.
Buna Erik,
Am sa il intreb pe Madalin si voi reveni cu un raspuns. 🙂
Ceva noutati?
Mi-a spus ca te va contacta pentru a va intalni. Fiind amandoi in Timisoara i se pare mai convenabila o discutie face-to-face. Daca totusi nu ai rabdare poti sa il cauti pe site-urile de specialitate, unde in majoritatea cazurilor, vei gasi si exif-ul fotografiilor 😉
Nu sunt autorizata sa iti dau datele lui de contact, cu atat mai putin in spatiu public.
Bun, multumesc mult!
Numai bine,
Erik
Pentru putin. Numai bine si tie.
Poate dupa ce te intorci din India, ne trimiti si noua impresii 😉
O sa fie o experienta mai indelungata, din India zbor mai departe catre Asia de SE. Dar am caietul de notite si blogul! 🙂