10 romane de calatorie! Citeste cu BJR Vacante! Concurs!

Vestitorii primaverii iti pot aduce cele mai frumoase lecturi de vacanta! Prin acest concurs Bjr Vacante te provoaca la lectura! Cu siguranta multora dintre noi ni se intampla ca dupa ce citim o carte sa dorim sa calatorim in locurile descrise. Atat de multe romane care prezinta locuri si personaje fascinante si care te indeamna sa calatoresti! Intr-un final cu greu m-am rezumat la aceste 10 romane de calatorie, in ordine aleatorie. Castiga aceste 10 romane de calatorie!

 

 BJR-concurs-castiga-romane-de-vacanta

Ce trebuie sa faci? Intra pe site-ul www.bjr-vacante.ro si cauta o oferta de vacanta pe placul tau care sa fie sub 300€. Lasa-ne linkul ofertei intr-un comentariu la acest articol si valideaza-ti inscrierea in concurs printr-un like pentru pagina noastra de facebook. Castigatorul va fi desemnat pe 8 martie, prin random.org.*

cartea-de-la-san-michele1. Cartea de la San Michele – Axel Munthe

 La sfarsit de secol XX, un tanar student la Facultatea de Medicina din Paris, in varsta de 18 ani, face o calatorie in insula Capri si ajunge la San Michele. Se indragosteste de frumusetea peisajului, de simplitatea si bunavointa localnicilor si isi propune ca intr-o buna zi sa cumpere casa, gradina si podgoria de la San Michele. Un roman mereu actual care iti propune un joc al cunoasterii si iti ofera veritabile lectii de viata, care aduc in discutie menirea medicului, dragostea fata de oameni, devotamentul si daruirea. O extraordinara autobiografie romantata a lui Axel Martin Fredrik Munthe, medic, psihiatru si scriitor suedez. 

In cazul in care ajungeti in Italia, pe insula Capri, nu trebuie sa ratati o vizita acasa la Axel Munthe, la Villa San Michele.

 

din_inima_africii2. Din inima Africii – Karen Blixen

 ”I had a farm in Africa, at the foot of the Ngong Hills.” Acest ”am avut” isi va pune amprenta asupra intregului roman. Din inima Africii si departe de ea te va face sa te indragostesti de Kenya. O colectie de povestiri care iti va arata o alta fata a Africii. Pastreaza totusi cateva servetele langa tine pentru finalul care este sfasietor. Daca ajungi in Kenya, fa o vizita fermei lui Karen Blixen.

Ca sa nu ne indepartam de aceasta destinatie iti propunem si ”Indragostita de un masai”, povestea adevarata a Corinnei Hofmann, care renunta la viata ei din Elvetia pentru a se aventura intr-o lume noua, in patria tribului Samburu, langa marea ei dragoste africana, razboinicul-masai Lketinga.

iubiri-nomade3. Iubiri nomade – Isabelle Eberhardt

O lectura perfecta de savurat in tren sau in avion…

Povesti despre locuri, oameni, iubiri, esecuri si victorii, prin care vei descoperi cultura araba din tinuturile nord-africane. Explorator, corespondent de razboi, militant activ pentru conservarea si promovarea valorilor culturii algeriene, sotie si scriitoare, Isabelle Eberhardt, a renuntat la morala europeana de dragul Islamului. Viata ei scurta, de doar 27 de ani, a trezit interesul mai multor biografi, devenind subiect de legenda si film.

 

sapte-ani-in-tibet4. 7 ani in Tibet – Heinrich Harrer

Una dintre cele mai frumoase carti de calatorie, ecranizata de mai multe ori, ultima oara cu Brad Pitt in rolul alpinistului austriac Heinrich Harrer. Cred ca toata lumea a vazut filmul, nu? In acest caz, cartea, clar bate filmul! In cei sapte ani petrecuti in Tibet, Heinrich Harrer si prietenul sau Peter Aufschnaiter au invatat limba si au fost definitiv cuceriti de aceasta tara si de locuitorii ei. Harrer a devenit chiar prietenul si invatatorul lui Dalai Lama, pe care l-a insotit in India atunci cand Tibetul a fost invadat de chinezi. Fascinantele povesti despre evadarile din lagar si traversarea plina de peripetii a masivului Himalaya, despre viata de zi cu zi in Lhasa si despre oamenii pe care i-a cunoscut se regasesc in aceasta carte, care a devenit inca de la aparitie un bestseller.

 

kon-tiki-cu-pluta-pe-oceanul-pacific5. Expeditia Kon-Tiki, cu pluta pe Oceanul Pacific – Thor Heyerdahl

Marturisesc ca desi parintii mei au insistat ani de zile sa citesc ”Expeditiile Ra”, nu stiu de ce nu le-am ascultat recomandarea. Am fost in schimb peste masura de entuziasmata de ecranizarea din 2012 a expeditiei Kon-Tiki, asa ca acum ambele carti sunt trecute pe lista de lecturi obligatorii pana la finele anului.

Etnolog si explorator, Thor Heyerdahl a devenit cunoscut in lumea intreaga cand a organizat si a condus celebrele expeditii stiintifice transoceanice Kon-Tiki (1947) si Ra (1969-1970). Ambele au avut menirea de a dovedi posibilitatea contactelor transoceanice in Antichitate dintre civilizatii si culturi indepartate. Datorita succesului inregistrat de film, ”Expeditia Kon-Tiki” a fost reeditata si este usor de gasit in librarii. ”Expeditiile Ra” paote fi gasita prin anticariate.

Daca ajungeti la Oslo, vizitati Muzeul Kon-Tiki care adaposteste barcile originale din celebrele expeditii ale lui Thor Heyerdahl si care in prezent sunt incluse in patrimoniul UNESCO.

istanbul6. Istanbul – Orhan Pamuk

Laureatul Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 2006, Orhan Pamuk, ne dezvaluie in ”Istanbul” o adevarata declaratie de dragoste pentru orasul care l-a transformat, impletind intr-o maniera originala doua povesti la fel de sinuoase si de cuceritoare: cea a primei jumatati din viata sa si cea a orasului in care s-a nascut si pe care il cunoaste mai bine ca nimeni altul.

In vastele apartamente ale familiei Pamuk, intesate de urmele unei bunastari in declin, se fac simtite aceeasi inclestare intre vechi si nou, aceeasi melancolie si aceeasi criza identitara ca si pe strazile Istanbulului, odinioara capitala puternicului Imperiu Otoman, unde vestigiile unei glorii de mult apuse cedeaza incet-incet locul imenselor cladiri de locuinte si centre comerciale. Istanbul realizeaza un dublu portret, al autorului in tinerete si al orasului vazut prin prisma amintirilor sale de o uimitoare claritate, dar si a marturiilor scriitorilor si artistilor care i-au marcat inceputurile evolutiei spirituale.

„Chiar si aceia dintre noi care nu au calcat in viata lor in Istanbul vor ramane transfigurati dupa lectura pe care o prilejuieste cartea lui Pamuk.“ sunt de parere cei de la The Financial Times. Pamuk prezinta locurile si lucrurile care nu se vad cu ochiul liber, dar care se simt, se traiesc.

un-an-in-provence7. Un an in Provence – Peter Mayle

Mi-a aparut intamplator in lista de sugestii in timp ca efectuam o comanda on-line, si vazand ca este scrisa de Peter Mayle(cel care a scris si ”Un an bun”, a carei ecranizare cu Russel Crowe mi-a placut foarte mult) am adaugat-o repede in cos. Inca nu am reusit sa pun mana pe ea, e o adevarata lupta pentru ea in casa. Si mama si preietenul meu o citesc cu randul… Ceea ce pot sa va spun insa e ca rad amandoi in hohote.

Mai intai a fost visul unei vacante in Provence, apoi… casa pe masura acestui vis. Asta este prima propozitie din prezentarea cartii. Si avand in vedere ca este vorba despre un britanic care incearca sa se acomodeze in Provence, cred ca e clara prezenta unei doze bune de umor fin, englezesc. Probabil de aici hohotele de ras! 🙂

in-salbaticie8. In salbaticie – Jon Krakauer

Poate una dintre cele mai frumoase povesti despre chemerea salbaticiei si renuntarea la ‘binefacerile’ civilizatiei, romanul lui Jon Krakauer s-a mentinut timp de peste 2 ani in lista bestsellerurilor New York Times.

Jon Krakauer, colaborator al revistei Outside, publica un articol emotionant despre moartea tanarului Chris McCandless in salbaticia Alaskai în 1992, impresionat de asemanarea dintre povestea tanarului si propriile lui experiente, dar si ale altora dinaintea lor. Dupa o minutioasa cercetare, Krakauer scrie ”In salbaticie”, refacand traseul lui McCandless, urmarindu-l pas cu pas, stand de vorba cu oamenii pe care acesta i-a cunoscut in ultimii doi ani de viata. Cartea reconstituie puzzle-ul complicat al motivatiei care l-a condus catre un sfarsit tragic.

 

zorba-grecul9. Zorba Grecul – Nikos Kazantzakis

Zorba Grecul – de la filmul realizat in 1964 de Mihalis Kakoyannis – cu acest titlu a intrat in constiinta publicului de pretutindeni romanul lui Nikos Kazantzakis, ”Viata si peripeţiile lui Alexis Zorbas”.

Cartea porneste de la o intamplare reala – in tinerete, Kazantzakis deschisese, in tovarasia unui aventurier, o mina de lignit în Pelopones. Pentru tanarul intelectual, intalnirea cu Zorbas, intr-o dimineata cetoasa, pe tarmul Greciei continentale, se dovedeste providentiala. Zorbas ii ofera o noua cheie a intelegerii lumii. Datorita lui, tanarul indrazneste sa caute dragostea; alaturi de el, asista neputincios la spectacolul violentei si al mortii.

Farah-Pahlavi-Memorii10. Memorii – Farah Pahlavi

Iranul asa cum nu-l cunoastem! O minunata incursiune pe taramurile persane, povestita de Farah Pahlavi, sotia ultimului sah al Iranului, Reza Shah Pahlavi, o poveste de dragoste cu un barbat si cu o tara. Cu un sfarsit amar…

O alta poveste, care prezinta conditia femeii in Iran, si pe care o recomand pentru ca prezinta un alt punct de vedere fata de evenimentele istorice care s-au succes in Iran in ultimele decenii este ”Cel care ma asteapta” de Parinoush Saniee, interzisa de 2 ori si devenita apoi cea mai vanduta carte a tuturor timpurilor in Iran.

Am citit aproape pe nerasuflate cartile, la un interval de cativa ani. Amandoua iti trezesc diferite stari: revolta, indignare, bucurie, usurare, o urma de zambet, tristete si apoi resemnare.

Va dorim mult succes si nu uitati – “A calatori este, pentru cei tineri, o parte a educatiei; pentru cei mai varstnici – o parte a experientei” spunea Francis Bacon!

* Concursul se desfasoara in perioada 19.02.2014 – 07.03.2014. Anuntarea castigatorului va avea loc in data de 08.03.2014. Pachetul format din cele 10 romane poate sa difere, in functie de disponibilitatea titlurilor. Orice modificari ale regulamentului concursului vor fi  facute publice prin intermediul retelelor de socializare.
** La acest concurs pot participa doar persoane cu domiciliu in Romania.

 

 

 

 

It's only fair to share...
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on StumbleUpon
StumbleUpon
0Tweet about this on Twitter
Twitter
The following two tabs change content below.
Ivona Maris
Cand nu scriu aici ma gasesti pe blogul meu personal, www.dinmansarda.com., unde scriu despre casa, gradina si #GardenTravel.

You may also like...

30 Responses

  1. WOW ce carti faine…… Le vreau…… 🙂

  2. Ivona Maris says:

    Andreea, si eu imi doresc cateva titlur de pe lista! Pacat ca nu putem participa si noi! 🙂
    Corina, mult succes! 🙂

  3. Fogorasi Magdalena says:

    Imi doresc aproape toate titlurile din lista

  4. Hotel G George din Nidri (Insula Lefkada, Grecia) Share:

  5. Emil says:

    Pasiunea pentru calatorii mi-a fost starnita vizitand Grecia. Pasiunea pentru Grecia a venit inca din copilarie, citind Legendele Olimpului de Al. Mitru. De atunci am visat sa urc pe Acropole, leaganul civilizatiei si visul mi l-am implinit in 2004. Cu fiecare vacanta petrecuta aici, Grecia mi se pare mai frumoasa si mai fascinanta…sau poate sunt eu indragostit incurabil de Grecia? 🙂
    Recomand Grecia tututor!

    https://www.bjr-vacante.ro/oferta-hotel-appartments-alexander-3.html?pag=detalii_pachete&pac=679518&of=4772390&page_no=0&ord=pc&ds=29.05.2014&de=30.09.2014&tcp=5-3&tc=toi&d=25-4&t=25&r=4&ad=2&tr=early%20booking&f=144&ca=1&ord=pc&p=2403&utm_campaign=trmaffiliate-2403&utm_source=www.bjr-vacante.ro&utm_medium=page-saver&utm_content=Sejururi-cu-autocarul-Riviera-Olimpului–Grecia

  6. Ivona Petracci says:

    http://blog.bjr-vacante.ro/category/destinatii/iordania/
    Iordania: pamantul nabateilor si-al Petrei, al beduinilor din Wadi Rum, al Aqabei lui Lawrence, al Jarash-ului roman, al Irbidului fermecator, al regalitatii elegante. Este un must in materie de calatorii culturale. De recomandat, de vazut si de povestit!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.