In pasi de tango pana la “capatul lumii” … Argentina

“Pofta” de ARGENTINA a inceput intr-o dimineata in timp ce ma pregateam sa plec la job. La televizor, cineva povestea cu atata pasiune despre vacanta petrecuta in aceasta tara, incat m-am oprit din tot ce faceam, l-am ascultat, si m-am indragostit ireversibil…de destinatie…

Din momentul acela Argentina este pe lista mea de “destinatii in care trebuie neaparat sa ajung macar o data in viata”. Am inceput sa ma documentez… sa caut oferte… sa citesc pareri… sa vad poze… Cu fiecare imagine pe care o vad si fiecare informatie noua pe care o gasesc, dorinta de a ajunge acolo e tot mai mare.

De la Bolivia (din nord) pana la “Capatul lumii” (cum mai este numit orasul Ushuaia din Tara de Foc) aceasta tara imensa (a opta ca marime din lume) nu inceteaza sa te surprinda la tot pasul cu diversitatea pe care o ofera: plaje cu dune de nisip fin, lacuri turquoise, jungla vibranta, cascade, munti uriasi, ghetari, Buenos Aires, tango, gauchos, vin bun …

Abia astept sa ma intind ca o pisicuta la soare pe nisipul fin auriu si sa ma balacesc in apele Oceanului Atlantic… Sigur nu ma voi putea abtine sa stau intr-o singura statiune…. trebuie sa le incerc pe toate (sau cel putin cele mai importante).

Mar de Plata este probabil primul nume pe care il auzi cand se vorbeste de plaja in Argentina, fiind cea mai veche statiune a tarii. Cateva zile voi sta aici pentru a gusta din plin viata de noapte argentiniana iar ziua voi dormi probabil pe plaja aglomerata…

Dupa ce ma satur de cluburi si distractie Pinamar sau Carilo sunt statiunile in care ma duc la rasfat total…. Restaurante Design, Boutique hoteluri, SPA-uri luxoase, o plaja minunata si relaxare totala este ceea ce-ti ofera aceaste statiuni. Necochea, cu minunatele plaje cu nisip fin intinse pe o lungime de 74 km, ma asteapta cu o atmosfera mai putin exclusivista dar moderna.

Vreau din ce in ce mai multa liniste, asa ca ma indrept spre Puhuen Co locul in care voi gasi plaje cu adevarat naturale, fara multi turisti, fara infrastructura turistica, doar eu si marea…

Odata ajunsa in Argentina este un “must” sa vizitez capitala – Buenos Aires, un oras al contrastelor, locuit de “portenos”, (oamenii portului) oameni calzi si primitori, care iubesc in primul rand muzica, dansul si fotbalul. Buenos Aires este adesea numit si “Parisul Americii de Sud” sau “locul de nastere al tangoului”, in cartierele periferice ale orasului Buenos Aires, in baruri si bordeluri si a fost ridicat la rang de arta de artistul numarul 1 al Argentinei, Carlos Gardel.

Voi incepe sa explorez orasul chiar din “El Centro” unde gasesti tot ce te astepti de la un oras mare: restaurante, cafenele, teatre, baruri… Continui plimbarea cu bine cunoscutul cartier “La Boca”, cartierul clasei muncitoare din Buenos Aires. Aici voi avea placerea sa descopar casele vechi multicolore si restaurantele care servesc specialitati delicioase la preturi “muncitoresti”.

Mmmm ce pofta mi s-a facut de o portie de “asado” – mancarea traditionala argentineana…. Daca nimeresc la ora pranzului e tocmai bine!  Un bucatar bun va pregati pranzul incepand cu ora 10 dimineata cand aprinde focul. Primele pe foc vor fi carnatii chorizo, morcilla (carnati in sange), mollejas (paine dulce), chinchulines (intestine de vaca). Deja e prea mult? Festinul de abia acum incepe: coastele si fripturile (miel si vita) se pun pe gratar! Aceste carnuri se servesc cu un sos traditional, chimichurri sauce, iute si salate din legume proaspete, organice.

Masa se termina cu o ciocolata specifica regiunii Bariloche, si un pui de somn in aerul “parfumat” de fumul gratarului. Nu cred ca mai incape… dar asa as gusta si un „Dulce de Leche“, un amestec de lapte fierbinte, zahar si vanilie.

Desi nu sunt foarte pasionata de fotbal nu voi rata aici celebra arena “La Bombera” a echipei Boca Juniors, clubul lui Diego Maradona.

Spre seara ma indrept spre San Telmo, cartierul cel mai vechi din Buenos Aires, cu stradute inguste, pietruite, locuite in trecut de cele mai importante personalitati ale vremii si numeroase cluburi de tango. Cartierul prinde viata odata cu lasarea serii si te ademeneste sa intrii in amosfera pe ritmuri de tango. Poate ma lipesc si eu de vre-un dansator care sa ma invete cativa pasi…..

Nu ar fi deajuns nici o saptamana sa descopar acest oras unic, insa va trebui sa aleg (cu greu) dintre multitudinea de galerii de arta, muzee, monumente, biserici, parcuri, spectacole, restaurant, baruri, cluburi de tango unde se danseaza 24/7…

Nu se poate sa plec din Argentina fara sa fi savurat macar un pahar de vin bun in orasul argentinian Mendoza, renumit pentru multimea de podgorii de aici, privind spre cel mai inalt varf din America de Sud – Aconcagua…

… sau sa merg pana la granita cu Brazilia pentru a descoperi una dintre minunile naturale ale lumii – Cascadele Iguazu. 275 de cascade independente intinse pe o suprafata de peste 2.7 km patrati constituie cea mai larga si diversificata cascada din lume.

Pana sa ajung la “Capatul Lumii” ma indulcesc in Bariloche, o statiune montana cu multe fabrici de ciocolata si peisaje care-ti taie rasuflarea. Apoi imi iau geaca si bocancii si plec spre Parcul national Los Glaciares sa-mi fac poze la ghetarul Perito Moreno, singurul ghetar in crestere din lume, unul din cei 47 de ghetari din Parcul National.

In sfarsit ajung la “Capatul Lumii”, in oraselul port Ushuaia la doar 1000 km de Antarctica …

Intr-o excursie de cateva ore cu barca pe canalul Beagle voi descoperi insule si insulite unde leii de mare si pinguinii Magellan sunt la ei acasa, in habitatul lor natural. Cum sa nu-mi fac poza cu pinguinii sau cu celebrul far din Ushuaia despre care a scris chiar si Jules Verne?

Ar mai fi atatea de vazut in aceasta tara…. ca nu-mi ajung zilele de concediu dintr-un an…. Cum sa nu te indragostesti de ARGENTINA unde ai aproape tot ce ai putea vedea intr-o lume intreaga?

Asa-i ca si tu vrei in Argentina? Aici gasesti tarife bune pentru: cazari si bilete de avion.

 

 

 

 

It's only fair to share...
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on StumbleUpon
StumbleUpon
0Tweet about this on Twitter
Twitter
The following two tabs change content below.
Ramona Padurean

Ramona Padurean

You may also like...

7 Responses

  1. ALEXANDRA says:

    minunat……..mi-am facut deja bagajele 😀

  2. Luminita Orodan says:

    Indragosteala asta a ta e molipsitoare asa ca … nu poti pleca singura … Vom face un grup?

    • ALEXANDRA says:

      Da…eu zic ca 20 de persoane aducem cu usurinta..mai trebuie sa iau niste lectii de dans..mai bine zis de tango..<3
      Mergem impreuna?

  3. Luminita Orodan says:

    Care este perioada recomandata pentru a vizita Argentina?

    • Andreea Hantiu says:

      Decembrie si Ianuarie sunt lunile cele mai calduroase, iar Iunie, Iulie si August e iarna. Dar avand in vedere ca Argentina are si munte si mare poti merge oricand… Deci? Cine se mai alatura la grup?

  4. Rares says:

    Poate un Piazzolla cu Libertango:
    http://youtu.be/7sGTPTZY5yM

  5. Ivona Maris says:

    Uau Andreea, ce prezentare frumoasa si plina de detalii!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.