Budapesta, perla de pe Dunare – Partea I

sursa foto: www.iturism.ro

Timp de 6 luni am avut placerea de a-mi petrece timpul in frumoasa capitala de pe Dunare intr-un apartament aproape de centrul orasului si m-am gandit sa va impartasesc frumoasa mea experienta cu voi, dragii mei cititori.

Ungaria se mandreste cu una dintre cele mai frumoase capitale europene. Capitala Ungariei care se imparte in doua orase, Buda denumita si zona linistita a Budapestei, situata pe o colina, fata de cealalta zona Pesta, ce se intinde pe o campie, denumita zgomotoasa pentru viata de noapte agitata.

De fiecare data cand cutreieram orasul, ramaneam profund impresionata pentru ca este un oras curat, stralucitor, civilizat, care se dezvaluie singur din orice loc ai incepe cucerirea lui. In timpul petrecut acolo mi-am planuit un itinerariu  in cateva zile deoarece in Budapesta sunt atatea si atatea locuri de vizitat si chiar daca ai mai fost, ele te invita sa le revezi. Toata lumea imi spunea, daca voi avea ocazia sa vizitez vreodata Budapesta, sa ma plimb pe bulevardul Vaci Utca care este  plin cu magazine, gen Zara care nu este doar un magazin simplu, este un bloc cu 3-4 etaje, si multe alte magazine. Este un bulevard foarte lung pe care sunt persoane costumate care stau neclintite timp de jumatati de ora, sau altele care fac jonglerii cu mingea sau baloane de sapun. Acest bulevard a fost vreme indelungata locul unde locuitorii Budapestei, cei mai bogati si cei mai celebri, isi cheltuiau banii.

Mi-am continuat calatoria pe renumitul si inegalabilul Pod cu Lanturi denumit: Chain Bridge, o constructie fara precedent, cu leii cei fara limba care-si asteapta de-o parte si de-alta turistii. Sunt doua poduri care imi plac cel mai mult: podul cu lanturi si podul alb denumit si Erzebet Bridge. Podul cu Lanturi face legatura intre Buda si Pesta, trecand prin kilometrul 0 al orasului, care dupa parerea mea ofera cea mai buna priveliste asupra Dunarii si a cladirii Parlamentului, mai ales noaptea cand, datorita luminilor aprinse totul devine ca intr-o poveste. Am vizitat Bazilica Sfantului Stefan care se afla pe malul stang al Dunarii.

Am plecat din nou sa cutreier orasul, iar la trecerea podului din nou spre Buda, de jos, din orice loc al Pestei se vede Dealul Gellert, cu statuia Libertatii si grandioasa Citadela.

La fel de frumoasa iese in relief si cetatea medievala Buda. Noi am urcat pana la castel cu masina, dar se poate urca pe trepte, sau cu funicularul, care se ia din Piata Adam Clark.

Pe acesta colina se mai afla, Biserica Mathias, cel mai renumit monument al Budapestei si al intregii Ungarii. In imediata apropiere se afla Bastionul Pescarilor care este preferatul meu. Este o constructie cu turnulete felurite ce mi s-au parut rupte din povestile cu castele si printese. Pe celalat mal se dezvaluie Pesta, cu mareata Dunare, care-si poarta podoabele de cladiri de-alungul malurilor sale.

Cea mai grozava este Palatul Parlamentului, o nestemata arhitecturala de exceptie. Si ziua este superb dar noaptea cand este luminata si se reflecta in apa, este absolut un vis sa stai sa o privesti.

Mai tarziu am plecat in explorarea celei mai frumoase insule din oras. Pe mijlocul Dunarii, se afla un parc imens in centrul orasului si in mijlocul Dunarii, Insula Margret. Aceasta insula, este un paradis ,totul este verde in jurul tau, flori, poteci, gradina japoneza, o mica gradina Zoo, o fantana arteziana ce canta si danseaza in ritmul muzicii. Se mai afla si un aqua park de bai termale cu topogane. Noaptea pe acesta insula nu se doarme, sunt festivaluri, de exemplu Festivalul Sziget (Insula) unde peste 70 de tari isi dau intalnire aici cu muzica live, dj recunoscuti in toata lumea. Acest festival se organizeaza in acest an in perioada 11.08-18.08.2014.

Va urma

Daca vrei sa descoperi Budapesta, aici poti gasi cea mai buna oferta.

It's only fair to share...
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on StumbleUpon
StumbleUpon
0Tweet about this on Twitter
Twitter
The following two tabs change content below.
Ramona Padurean

Ramona Padurean

You may also like...

2 Responses

  1. Imi amintesc cu placere de plimbarile mele prin Budapesta….. desi am fost de cateva ori, tot m-as mai duce pentru ca de fiecare data descopar ceva nou 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.