Craciun traditional in Maramures!

sursa: www.trilulilu.ro

Sarbatoarea Craciunului este foarte importanta pentru mine si de aceea imi doresc ca in fiecare an totul sa fie perfect. Mai sunt doar cateva saptamani, iar febra sarbatorilor m-a cuprins deja. Orasul s-a imbracat in straie de sarbatoare si goana dupa cadouri a inceput. Fiecare dintre noi avem o legatura aparte cu aceasta sarbatoare. Cu siguranta si tie iti vin in minte momente deosebite. Eu imi amintesc cu drag de mireasma de brad si cozonac ce invaluia casa, de impodobitul bradului si de colindatori.

Optiunile pentru a-ti petrece Craciunul sunt variate, insa daca iti place traditia atunci iti recomand sa mergi cu familia in Maramures. Zona este superba incantandu-te cu peisaje uluitoare, traiul este simplu si obicieurile sunt inca bine pastrate. Tara noastra se mandreste cu multe locuri unde traditia este inca vie. Insa zona Maramuresului mi-a atras atentia, deoarece am auzit lucruri interesante despre acest loc de la prietenii care au fost deja. Mi-am propus ca in acest an sa nu ratez Craciunul traditional in Maramures. Parca imi si imaginez vaile pe a caror margini stau aliniati brazii incarcati de omat.

sursa: www.pinterest.com

Cu siguranta zapada va fi prezenta oferind prilej de bucurie atat copiilor cat si celor mari. Daca iti place sa schiezi poti alege partia Icoana sau Roata din Cavnic sau statiunea Borsa unde gasesti partii situate la o inaltime de 1200-1500 m. Deasemenea la poalele muntilor Gutai poti schia in statiunea Suior, la varful Ignis in statiunea Izvorare care este situata pe un platou vulcanic sau in statiunea Mogosa. Daca nu te incanta acest sport, nu trebuie sa stai deoparte, poti merge cu saniuta 😉 . Iar daca spiritul tau de aventura este mai puternic dezvoltat  fa o plimbare cu sania trasa de cai sau de caini…o sa ai parte de distractie garantata.

sursa: www.pinterest.com

Cea mai inedita experinta va fi plimbarea cu Mocanita. Trenul cu abur are dubla utilitate, este folosit atat pentru a transporta lemnul din munti cat si pentru a-i plimba pe turisti. Viseul de Sus este statia de unde incepe aventura cu mocanita continuand cu drumul spre Paltin. Aceasta calatorie se organizeaza in perioada Craciunului pe data de 26, 28, 29 decembrie si costa in jur de 69 de lei/ persoana. Traseul de pe Valea Vaserului serpuieste printre munti oferindu-ti o priveliste splendida asupra naturii. Fa-ti proviziile inainte de plecare pentru ca nu vei gasi nici un magazin pe traseu si iti recomand incaltaminte si haine calduroase si impermeabile. Excursia pe Valea Vaserului dureaza in jur de 8 ore, mocanita urcand incet si facand multe opriri pentru aprovizionarea cu apa. Conditiile meteo nefiind intotdeauna favorabile incearca sa nu-ti planifici nimic in cea de-a doua parte a zilei, s-ar putea sa ajungi cu intarziere.

sursa: www.pinterest.com

Odata ce ai ajuns in Maramures, “ii musai” sa vezi cele mai reprezentative obiective. Poti vizita muzeul satului Maramuresan din orasul Sighet unde exista monumente de arhitectura taraneasca si vestitul cimitir vesel de la Sapanta. Impresionanta este cascada cailor situata in apropiere de Borsa care arata spectaculos, insa caderea apei este mai dificila iarna din cauza stratului gros de zapada.

sursa: www.glasul.ro

In ajunul Craciunului poti vedea grupurile de colindatori care merg sa vesteasca nasterea Domnului Iisus. “Jocul Mosilor” este o traditie care inca se mai pastreaza si consta in deghizarea unor colindatori cu masti si coarne, care ureaza localnicilor sanatate si fericire. Aceasta traditie are la baza ritualul stravechi de cinstire a mortilor. Atmosfera creata de colindatori te va face sa ai un Craciun de neuitat!

sursa: www.marshal.ro

De sarbatori toti romanii mananca copios… nici cei din zona Maramuresului nu se abat de la aceasta regula. Masa de Craciun este intotdeauna imbelsugata, cozonacul, sarmalutele si preparatele din carnea de porc fiind nelipsite….Gusta cate putin din fiecare! Sa nu fii surprins de caldura cu care vei fi tratat de localnici…toti turistii sunt ca si membri ai familiei lor.

sursa: maramuresul.blogspot.ro

Dar mai presus de toate, aceasta sarbatoare se rezuma la familie, iubire si daruire…daca nu ai inca planuri am aici sursa ta de inspiratie cu care poti sa ii surprinzi pe cei dragi.

It's only fair to share...
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on StumbleUpon
StumbleUpon
0Tweet about this on Twitter
Twitter
The following two tabs change content below.
Ramona Padurean

Ramona Padurean

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.