Bogatia Frantei… vinul

sursa foto: wineandcompany.ro

Alb sau rosu, sec sau dulce, savoarea vinului este cel mai dulce pacat al pamantenilor, purtand in el lumina soarelui si bunatatea pamantului.

sursa foto: gradinataonline.blogspot.com

Se spune ca primul vin a fost produs in Mesopotamia, acum aproape 5000 de ani, cei mai mari cultivatori de vita de vie fiind vechii egipteni. In Franta licoarea bahica a fost prima oara atestata in secolul al VI-lea i.Ch., insa notorietatea vinurilor frantuzesti a devenit pregnanta in perioada Renasterii, cand vinurile cru bourgeoises erau servite in toate marile curti europene: Le Clos de Vouget era vinul preferat al papilor si al regilor, Corton a fost favoritul lui Voltaire, Montrachet era preferatul lui Alexandre Dumas, care il bea in genunchi scotandu-si palaria, iar Chambertin era vinul gustat cu mare placere de Napoleon.

sursa foto: htmnet.fiu.edu

Bordeaux… dealurile sunt dispuse de-a lungul raurilor Garonne si Dorogne, aici luand nastere soiuri de legenda precum: Merlot-ul, fiind considerat stramosul vinurilor. Vita de vie se cultiva aici inca din secolul al XVI-lea,  de pe vremea comunitatilor monahale, motiv pentru care cele mai renumite vinuri din zona sunt ale unor ordine religioase: Santenay, Meursault, Chambertin. Cel mai renumit soi de Bordeaux este produs pe doua domenii principale, Medoc si Graves.  Mai multe castele sunt gata sa imparta cu vizitatorii care le trec pragul un pahar de vin din pivnitele lor, dar se pot degusta si alte sortimente locale precum Muscadet, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc. O vizita la Maison du Vin este un preamblu indispensabil oricarui tur de podgorii, dar daca tot esti in apropiere viziteaza si catedrala St. Andre, turnul Berlot, Basilica San Michele si nu in ultimul rand Les Sources des caudalies, unde vinul a fost adus la rang de elixir al frumusetii.

 

                           sursa foto: www.bordeaux.com                                                                                                                                                sursa foto:www.businessmagazin.ro

Champagne… cea mai Nordica regiune viticola din Franta, este cunoscuta atata pentru calitatea vinurilor, cat si pentru consistenta acestora. Strugurii aici sunt cultivati de peste doua milenii, iar puritatea si gustul lor se datoreaza solului calcaros. Calugarul Pierre Perignon, a descoperit la sfarsitul secolului al XVII-lea cum sa faca vinuri acidulate. Reteta spumantului obtinandu-se din strugurii negrii de Pinot Meunier, strugurii rosii de Pinot Noir sau din cei albi de Chardonnay. Podgoriile principale se afla langa Reims si Espernay, iar aici puteti degusta cele mai mari maisons de champagne: Moet & Chandon, Krug, mumm, Perier Jouet, Bollinger, Heidsieck si Taittinger.

 

                                                                   sursa foto: www.ustoday.com                                                                                                                           sursa foto: www.theguardian.com

Burgundia… una dintre cele mai celebre arii viticole din lume si una dintre cele mai bogate zone ale Frantei, cu panorama superba asupra podgoriilor, dealurilor si cetatilor medievale. Burgunzii si lyonezii au pretentia de a fi epicentrul bucatariei franceze, bogata in specialitati din carne si branzeturi, sosuri de vin si smantana. Si cum ar fi o masa delicioasa fara un vin bun? Termenii white burgundy si red burgundy sunt adesea folositi pentru a descrie vinurile de aici, incomparabile ca gust si miros cu orice alt tip de vin la nivel mondial. Cele mai fine sortimente de vinuri provin din zonele Cote d’Or, Cote Chalonnaise, Chablis, Macon si Beaujolais.

sursa foto: www.allposters.com

Franta este sursa multor soiuri de struguri precum Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Sauvignon Blanc sau Chardonnay pe care le poti gasi pe tot globul. Concurenta in ultimii ani este tot mai acerba, Franta fiind inca regina vinurilor europene, urmata de Italia, Spania, Portugalia si Germania.

sursa foto: www.decanter.com

The following two tabs change content below.
Avatar photo

Ramona Padurean

You may also like...

1 Response

  1. 1 July 2014

    […] nu sunt uitati. Aici va puteti intalni cu minunata bucatarie frantuzeasca si puteti particpa la degustari de vin. Ba mai mult, puteti participa la cules de […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.