Prin Noua Zeelanda cu Ruth Borgfjord

Pentru cei cu spirit de aventura, pentru cei care vor sa incerce un altfel de mod de a calatori, pentru cei care iubesc natura, pentru cei activi, care iubesc miscarea in aer liber, v-am pregatit un interviu cu Ruth Borgfjord – fotograf si calator – despre experienta ei in Noua Zeelanda.

1. Pentru un fotograf care iubeste oamenii si care se considera un ”cetatean al planetei”, dupa cum singura te caracterizezi pe site-ul tau, orice destinatie este frumoasa. Totusi, cu ce se deosebeste Noua Zeelanda fata de alte destinatii pe care le-ai vizitat?

Noua Zelanda are Lord of the Rings. 🙂

Crossing between North and South Island @Picton

Crossing between North and South Island @Picton

Nu, ce m-a atras la Noua Zeelanda in primul rand e peisajul. Stiam ca e o tara care se bazeaza foarte mult pe agricultura si cresterea animalelor, si am presupus (corect)ca voi fi inconjurata de pajisti si dealuri verzi, ocean si oite la pascut. Sunt atrasa de locuri care au abundenta naturala. Locuri unde natura salbatica e la doi pasi de oriunde ai fi. Pentru acelasi motiv am locuit ultimii 13 ani in Canada intr-o zona mai restrasa cu multa padure si frumusete naturala.

Takaka

Takaka

Takaka Hill

Takaka Hill

Un alt motiv pentru care Noua Zeelanda m-a atras e mentalitatea oamenilor. Ca si romanii si canadienii, neo-zeelandezii (kiwi) sunt foarte prietenosi. Imi plac oamenii deschisi, oamenii care lupta pentru mediu, care sunt interesati sa lase o urma cat mai mica pe planeta asta. Aici reciclarea, compostul e la fel de natural ca mineritul. Deasemenea oamenii sunt deschisi si accepta stiluri de viata alternative indiferent de statutul social, starea financiara, orientarea sexuala, abilitatile fizice si mentale. Sunt unii oameni care isi construiesc case din materiale reciclate, oameni care traiesc in rulote pe malul oceanului, multi isi cresc legume in spatele casei, indiferent ca sunt in mijlocul orasului sau pe un deal. Majoritatea oamenilor pe care i-am cunoscut sunt vegetarieni. Mi-a placut mult pentru ca si eu sunt vegetariana de 3 ani si a fost usor sa ma adaptez aici. Bineinteles nu toti oamenii sunt la fel, dar in experienta mea toti oamenii pe care i-am cunoscut au fost deschisi intr-un fel sau altul.

Noua Zeelanda se deosebeste de alte destinatii pe care le-am vizitat, pentru ca e prima data cand sunt intr-o calatorie in care m-am indragostit, motiv pentru care am decis sa imi extind calatoria si sa explorez si mai mult din aceasta tara.

Kitekite Falls

Kitekite Falls

2. Aventura ta in Noua Zeelanda a durat ceva mai mult decat un circuit tipic oferit de o agentie de turism. Poti sa ne spui ce ai vizitat, locuri si obiective mai mult sau mai putin cunoscute de turisti, si ce te-a ”bucurat” cel mai mult? Un loc de cazare deosebit?

Am venit in Noua Zeelanda initial pentru doua luni si jumatate. Am inceput calatoria cu un prieten foarte bun din Cluj. Am planuit sa vedem cat mai mult din cele 2 insule, sa cunoastem cat mai multi localnici si sa invatam cat mai multe lucruri noi despre a trai viata intr-un fel diferit. Am vrut sa stam cat mai putin in locuri turistice, hoteluri etc. Am folosit cunostinte, siteuri (wwoof.com, helpx.com etc) recomandari ca sa ne gasim locuri de cazare. Cand am ajuns aveam confirmat doar pentru primele 2 saptamani pentru ca ne asteptam sa primim recomandari/sugestii de la localnici.

Auckland

Auckland

Am aterizat in Auckland, am stat la niste prieteni apoi am inceput sa exploram. Am vrut mult sa vad Galeria de Arta. Aveau o expozitie care m-a inspirat despre ce forme poate lua arta, ce e un poem, ce e o imagine, ce e un autoportret. Mi-a provocat limitarile si m-a pus pe ganduri. Am facut iesiri in natura, hiking, inot sub cascade. Dupa Auckland am stat la niste oameni frumosi pe insula Waiheke, din Auckland 30 de minute cu feribotul, unde am invatat multe despre istoria tarii, despre sosirea populatiei Maori, despre invazia europeana. Pe insula asta unde am spart prima data o nuca de cocos! 🙂 Tot la familia asta am invatat mai mult despre permacultura, despre procesul de creare a compostului pentru hranirea solului in mod organic. Pe insula asta am observat cat de multe podgorii sunt in Noua Zeelanda! Si am descoperit cateva vinuri albe care imi plac.

Waiheke Island

Waiheke Island

Waiheke Island on the beach

Waiheke Island on the beach

Mangawhai, in Nord de Auckland. Fie ca ploua sau e soare, poti alerga pe plaja si sa te bucuri de apa.

Am fost in Raglan, un orasel micut cunoscut pentru surfing. Am fotografiat surferi acolo.Valuri mari, nisip negru. Vant puternic. Privelisti spectaculoase. Multi tineri petrecareti. Atmosfera de distractie. Am stat intr-un backpackers (termenul local pentru hostel). Am facut kayaking. Aici am prins curajulde a fotografia necunoscuti pe strada dupa ce am avut o conversatie cu ei. Imi place ideea de a afla povestile oamenilor si de a le face un portret. Fiecare din noi ducem o viata intreaga pe umeri. Meritam sa avem povestile noastre spuse.

Wellington

Wellington

Wellington, capitala Noii Zeeelande a fost o oaza creativa. Un oras mai mic decat Auckland, ocean, dealuri, si arta. Mi s-a parut un paradis. Am descoperit un studio de arta care te lasa sa vii sa creezi cu materialele lor orice vrei tu. Am petrecut acolo 4 ore pictand, explorand emotiile calatoriei in forma artistica, am participat la un workshop de life drawing. Tin minte seara cand am plecat de acolo. Aveam asa un zambet pe fata, de copila care a descoperit ca e posibil sa zbori!

Vincent's Free Art Studio

Vincent’s Free Art Studio

Calatoria de 3 ore cu feribotul dintre cele 2 insule a fost magnifica. Oceanul Pacific si Marea Tasmaniei se intalnesc in coridorul dintre Insula de Nord si Insula de Sud a Noii Zeelande. Cum te aproprii de insula de Sud observi diferente de relief. Aici am aflat ca Insula de Nord e vulcanica, mici dealuri, urme de vulcani activi. Insula de Sud e tectonica, munti mareti, campuri intinse, vacute si oi pe tot locul. Placa tectonica de sub Christchurch (Sud) unde a fost cutremurul din 2011 se misca 25 de mm in fiecare an, si impinge placa tectonica de sub muntii care trec prin centrul insulei, ridicandui. In timpul cutremurului nu doar ca s-a miscat pamantul la stanga si dreapta, ci s-a miscat in sus si in jos, de oamenii si-au gasit frigidere aruncate in tavan.

Wharariki

In Insula de Sud am petrecut 2 luni in Golden Bay. Si chiar era de aur. O zona nu foarte plina de turisti (doar de Craciun cand toti sunt in vacanta). Plaje unde poti sa petreci ore in sir pentru ca nu este foarte multa lume. Cate un pinguin ratacit. 🙂 Cafenea in barca pe apa. Legume bio crescute local. Artisti. Hippy. Dansuri pe plaja sub luna plina. Intentionam sa stau doua saptamani aici, dar am ramas 2 luni. 🙂 Farewell Spit e o fasie de 25 de km de nisip. Am ajuns sa o vad ca voluntara pentru salvarea balenelor. 30 de balene s-au ‘ratacit’ cand s-a schimbat fluxul si au ramas pe nisip.

Golden Bay Whales

Golden Bay Whales

Organizatii non-guvernamentale impreuna cu Department of Conservation lucrau cu voluntari sa le tina ude: turnam apa pe ele cu galetile, le intorceam vreo 8 oameni sa stea pe burta, sa nu isi rupa aripioarele.

Cape Farewell: stanci deasupra Marii Tasmaniei. Cred ca unul din locurile mele preferate din Noua Zeelanda. Un peisaj rupt din romanele lui Jane Austen. Imi si imaginam femeia pe stanci privind marea cu rochia ei din secolul trecut.Wharariki Beach (WH se citeste F in Maori, Farariki). Dune de nisip, scoici, stanci iesind in mare, apusuri de soare.

Farewell Spit

Farewell Spit

Farewell Point

Farewell Point

Mussel Inn, un local/pub pe sosea in mijlocul campului unde oamenii vin si de la 20 de km pt berea facuta aici, pentru atmosfera relaxanta, pentru midii, pentru muzica buna. Numai in Golden Bay am vazut asta: oameni la 60 de ani dansau cu mine (mai bine ca mine) pe muzica reggae/dub/drum and bass.

Tot in Golden Bay: la cules de scoici pentru cina. Am mers cu prietenii pe care mi i-am facut aici cu o galeata pe plaja. Fluxul era departe/Tide was out. Am cules o galeata intreaga la apus. Nu am realizat ca fluxul venea din nou inauntru si a trebuit sa trecem prin apa pana la solduri sa ajungem din nou pe plaja. Am gatit scoici fierte in vin cu lamaie. Apoi scoici la cuptor cu unt si usturoi si patrunjel.

In Golden Bay am stat la cea mai frumoasa cazare, Innlet. Un hostel/cazare de multe stele. Departe de oras, la 3 minute de plaja. Cele mai frumoase prietenii si distractii aici le-am trait. O englezoiaca, un italian, o canadianca, un neamt si doi romani au creat o mica familie. Explorari impreuna, gatit impreuna, plaja impreuna.

Good Food :)

Good Food 🙂

Good Food :)

Good Food 🙂

Cel mai sudic punct in emisfera de sud pe care l-am vizitat vreodata a fost Dunedin. Un oras universitar care imi aminteste de Cluj. Aer tineresc. Cladiri vechi, aduce a Europa. Aici am fost si am fotografiat pentru o trupa de teatru. Am ajuns pe coline deasupra oceanului Pacific. Valuri puternice. Oameni calzi.

3. Ai recomanda si altora o vacanta in Noua Zeelanda? Cui? Turistului care cauta activitati culturale, turistului care cauta aventura, turistului care cauta linistea? De ce? Un ”must see”, ”must try”, ”must do”? Ai recomanda o anumita perioada a anului?

Sigur. Turistului care e pasionat sa exploreze. Sa vada relief nou, sa invete ceva nou, sa incerce ceva nou. Aici este loc pentru sporturi extreme, pentru plimbari usoare si relaxante, pentru minunatii gastronomice, pentru cei care iubesc vinul, pentru sporturi de apa. Noua Zeelanda e pentru toti, pentru familii, pentru oameni single. E pentru turistul care prefera doar hoteluri. E si pentru turistul care vrea sa le ocoleasca. O perioada foarte buna e din noiembrie, ca atunci incepe vara. Noiembrie pana in Martie/Aprilie. Apoi incepe toamna, dar si atunci am inteles ca e frumos. In partea de nord de exemplu rar se ajunge la +10 grade iarna. Si ei zic ca e frig. 🙂 Dar in sud poti merge la ski si snowboard.

Piha Beach

Piha Beach

4. Ce e ieftin si ce e scump in Noua Zeelanda? Cateva preturi pentru a putea estima un buget de calatorie?

E comparabil cu vestul Europei. Ce e special e ca sunt multe forme de calatorie unde nu platesti pentru cazare, cum e wwofing (World Wide Opportunities on Organic Farms).

My house - the caravan

My house – the caravan

O cafea e cam 4 $NZ, cam 2,5 euro. In zonele turistice o bere poate fi si la 7$ (4,80 euro). Dar poti sa iti iei sticla de vin de la magazin (9$) si sa mergi pe plaja, sa ai picnic, nu e musai sa bei la cele mai scumpe localuri. 😉 Ai chiar vederi mai bune daca iesi din cladiri!

Picnic New Zeeland Style

Picnic New Zeeland Style

O calatorie de 10 ore cu autobuzul e doar 27$/16 euro. Dar in multe locuri noi am facut autostopul. E usor si rapid aici in NZ. Oamenii sunt foarte generosi. Trenul si feribotul sunt mai scumpe. Costuri in plus aici: Noua Zeelanda are stratul de ozon destul de distrus. Protectia cand esti la soare e importanta. Multi turisti ajung cu arsuri pentru ca nu iau precautii necesare. Eu am calatorit cu crema SPF 50 si a fost exact ce am avut nevoie. E o investitie necesara.

5. Pe langa informatiile pe care le gasim la tine pe site, ce ne mai poti spune despre tine? Cine e Ruth Borgfjord, de unde a plecat, unde se afla si incotro se indreapta?

Ruth Borgfjord. Femeie. 32 de ani. M-am nascut in Romania. Si am crescut acolo. Am locuit ultimii 13 ani in Canada. Dar in ultimii vreo 2 ani m-am legat tot mai mult de Romania. Sunt cetatean Roman-Canadian. Romania e casa mea. Fotograf. Vegetariana. Iubitoare de teatru si film scurt. Semi-scriitoare. Explorez toate locurile de care sunt atrasa. Imi creez viata cum imi creez arta. Beau apa de la robinet. Ma plimb prin casa cand ma spal pe dinti.

Foto – ©Ruth Borgfjord

Daca Noua Zeelanda a devenit o tentatie si pentru tine, stai cu ochii pe ofertele noastre la bilete de avion! 😉

It's only fair to share...
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on StumbleUpon
StumbleUpon
0Tweet about this on Twitter
Twitter
The following two tabs change content below.
Ivona Maris
Cand nu scriu aici ma gasesti pe blogul meu personal, www.dinmansarda.com., unde scriu despre casa, gradina si #GardenTravel.

You may also like...

2 Responses

  1. 10 March 2014

    […] din gospodarie timp de 4-6 ore pe zi si primesti in schimb casa si masa. Recent am scris despre povestea unei romance care a incercat acest stil de calatorie in Noua […]

  2. 27 March 2014

    […] a selectiei, trecem oceanul si ajungem in America iar de acolo ne aventuram pana in Australia si Noua Zeelanda. Tu cate dintre aceste locuri ai vazut? Dar daca ai putea sa alegi trei dintre aceste locuri pe […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.