Destinatii “muzicale”(I)… Pe urmele marilor clasici la Viena!

Capitala europeana si oras emblema al muzicii clasice, Viena este o destinatie ravnita de orice meloman. Unii dintre cei mai celebri compozitori ai lumii au fost inspirati de acest loc magic, care si in prezent vibreaza pe acordurile muzicii create de ei. Sa pornim, deci pe urmele clasicilor

Opera de stat din Viena

sursa foto: austria.info

Desi multe locuri din Viena sunt legate inevitabil de muzica, ne vom opri pentru moment doar asupra caselor memoriale.

Astfel, daca urmam sunetul romantic al lied-ului, ajungem pe Nussdorf Straße, numarul 54, la casa in care s-a nascut pe 31 ianuarie 1797, Franz Schubert. Desi astazi aproape un intreg etaj este destinat memoriei compozitorului, initial, apartamentul numeroasei familii era compus doar dintr-o camera si o bucatarie. Pe langa diversele documente care prezinta evolutia muzicala a artistului, tot aici veti putea vedea si o colectie de 50 de tablouri care atesta talentul in pictura al celebrului compozitor. Ultimele saptamani din scurta sa viata, Schubert si le-a petrecut in apartamentul fratelui sau de pe Kettenbruckengasse 6. Aici, la etajul doi al casei Biedermeier, Schubert a pus pe hartie ultimele compozitii. Exponatele surprind ultimele zile din viata compozitorului, moartea si inmormantarea sa.

Casa memoriala Franz Scubert

sursa foto: wikipedia

Pentru ca anul 2009 a marcat 200 de ani de la trecerea in nefiinta a lui Joseph Haydn – cel care a pus bazele “simfoniei” si al “cvartetului de coarde” ca doua genuri importante ale muzicii clasice – expozitia permanenta gazduita in casa memoriala de pe Haydngasse 19, a fost complet regandita, accentul punandu-se de aceasta data pe ultimii ani din viata compozitorului, in contextul miscarilor politice si sociale ale acelei perioade. In aceasta casa Haydn si-a petrecut ultimii 12 ani din viata, acesta fiind locul unde au luat nastere celebrele oratorii “Creatia” si “Anotimpurile”. Casa memoriala este o dovada vie a faptului ca Joseph Haydn a fost cel mai celebru compozitor al Europei acelor zile, marturie stand numeroasele distinctii, premii, medalii sau cadouri primite de la cele mai importante figuri ale epocii. Mica gradina a casei a fost reconstituita in spiritul burghez al anilor 1800 si este deschisa publicului. Tot in aceasta casa veti gasi si o camera dedicata memoriei lui Johannes Brahms, unul dintre cei mai inflacarati admiratori ai lui Haydn.

Casa memoriala a lui Haydn din Viena

sursa foto: tripadvisor

In 1867, in apartamentul de pe Praterstraße 54 a fost compus cel mai iubit vals din toate timpurile – “Dunarea albastra”. Johann Strauss(fiul) a locuit 7 ani in acest apartament, unde acum pot fi vazute instrumentele sale, piese de mobilier, costume si tablouri care ni-l prezinta pe compozitorul, dirijorul, caricaturistul, pasionatul de jocuri de carti si biliard sau vesnic indragostitul Johann Strauss.

Casa memoriala Johann Strauss Viena

sursa foto:viennafilmcommission

Nascut in 1770 la Bonn, Ludwig van Beethoven si-a petrecut cea mai mare parte a vietii la Viena. Ne putem intalni cu el, in suburbiile Vienei, in casa memoriala de la Heilingenstadt, Probusgasse 6. Casa evoca cea mai trista perioada din viata compozitorului si celebrul sau “testament”, scris in 1802, scrisoarea adresata fratilor sai, pe care nu a trimis-o niciodata, cea in care isi exprima disperarea cauzata de piederea auzului. O a doua incapere prezinta ultimele luni din viata compozitorului. Vara anului 1803, in care a lucrat la “Eroica”, se spune ca si-ar fi petrecut-o la Oberdobling. Astazi, pe Doblinger Hauptsraße 92 – “Beethoven Eroicahaus” – prezinta exponate care amintesc de atmosfera suburbiilor vieneze si de aerul lor rural din acele vremuri. Simfoniile a IV-a, a V-a, a VII-a si a VIII-a si printre altele si opera Fidelio, au fost compuse in decursul celor 8 ani petrecuti in apartamentul de la etajul patru al casei “Pasqualati”, de pe Molker Bastei 8. Pe langa numeroasele documente care-i ilustreaza viata si opera, tot aici veti vedea si celebrul portret al compozitorului, semnat de pictorul Willibrord Joseph Mahler, precum si multe alte obiecte personale.

Beethoven Casa Pasqualati

sursa foto: justvienna

In final nu putem sa nu ne oprim si pe Domgasse 5, pentru a-i face o vizita virtuozului fara egal al pianului, Wolfgang Amadeus Mozart! Aici veti gasi singurul apartament al compozitorului, care a supravietuit timpului si razboaielor si care a fost renovat astfel incat sa ofere vizitatorilor cat mai multe informatii despre modul de viata al maestrului. Turul incepe la etajul al treilea, unde aflam multe detalii despre stilul de viata al compozitorului, coboram apoi la etajul al doilea care este dedicat operei lui Mozart iar in final ajungem la primul etaj unde vom gasi camerele care au fost locuite candva de compozitor si de familia sa. Acesta este totodata si cel mai mare, elegant si scump apartament pe care Mozart l-a detinut in Viena, fiind compus din patru camere mari, doua camere mici si o bucatarie. Compozitorul a trait aici doi ani si jumatate, timp in care a compus si celebra opera “Nunta lui Figaro”.

Apartamentul lui Mozart din Viena

sursa foto: wien-vienna

Ne luam ramas bun de la acesti titani ai muzicii clasice, dar nu inainte de a face un tur prin spectaculoasa cladire a Operei de Stat sau prin minunata Sala de Concerte a Vienei, cu influente art-nouveau, inaugurata de Imparatul Franz Joseph I si care are nu mai putin de sapte sali.

sursa foto: panoramio

sursa foto: panoramio

In final, va doresc auditie placuta! 🙂

Preturi: “Mozartwohnung”: Adulti – 10E;  Pensinari/studenti – 8E;  Grupuri – 7E;  Copii – 3E;   Familie(2 adulti+pana la 3 colii) – 20E. Obiectivul este deschis zilnic.

Toate celelalte obiective: Adulti – 4E;  Pensioanri/studenti – 3E;  Tineri sub 19 ani – intrare libera. In plus in prima duminica a lunii, intrarea este libera pentru toata lumea. Obiectivul este inchis in zilele de luni sau in zilele de sarbatoare.

Pentru informatii exacte vizitati pagina de internet a Wien Museum.

PS: Nu uita ca la BJR Vacante ai cele mai bune oferte pentru un weekend la Viena! Sau poate ai prefera sa-ti petreci Craciunul sau Revelionul acolo! 😉

It's only fair to share...
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on StumbleUpon
StumbleUpon
0Tweet about this on Twitter
Twitter
The following two tabs change content below.
Ivona Maris
Cand nu scriu aici ma gasesti pe blogul meu personal, www.dinmansarda.com., unde scriu despre casa, gradina si #GardenTravel.

You may also like...

2 Responses

  1. Vlad Cosoveanu says:

    voi asculta mai multa muzica clasica de acuma 😛

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.