Vacante de vis in insulele Greciei
Se apropie Valentine’s Day iar colegele mele din agentie au pregatit o gramada de oferte promotionale cu aceasta ocazie. Cele mai multe oferte sunt pentru insulele Greciei. Cum Grecia se afla pe lista mea ”vreau sa vizitez”, am inceput sa studiez detaliile ofertelor. Hmmm, foarte greu de luat o decizie!
Castele, fortarete, vestigii antice, multa istorie, satucuri de vis, stradute inguste pline de farmec, mori de vant, drumetii, iesiri in larg, parcuri si rezervatii naturale, degustari de vin, mancare delicioasa, plaje minunate si ape albastre. Ce ti-ai putea dori mai mult de la un concediu in 2? Asa am ajuns sa fac o lista, un top 5, parerea mea, MUST SEE & DO pentru fiecare destinatie.
RODOS – insula soarelui
1. Valea fluturilor – ecosistem unic in lume de o frumusete feerica, aici cu siguranta imi doresc sa ajung! De la jumatatea lunii iunie si pana in septembrie miile de fluturii din specia Panaxia Quadripunktaria ofera un spectacol unic. Stiu ca una dintre colegele mele, Andreea, a participat la acest ”festival”. Sper sa-si faca timp sa-mi povesteasca! 🙂
2. Parcul Rodini – o dupa-amiza romantica in acest loc cu vegetatie luxurianta, cred ca e perfecta pentru reincarcarea bateriilor! 😉
3. Orasul medieval Rodos(capitala insulei) – face parte din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO. ”Orasul Cavalerilor Ioaniti” este un loc perfect pentru pasionatii de istorie si nu numai.
4. Insula Symi – impanzita cu stradute inguste si pavate, pline de biserici si manastiri, taverne si magazine are toate ”ingredientele” necesare pentru o excursie de o zi reusita.
5. Kallithea – eu m-as putea bucura de plaje minunate si peisaje uimitoare iar prietenul meu s-ar putea bucura de snorkeling si scuba-diving.
MYKONOS – insula care nu doarme, insula morilor de vant
1. Mykonos sau Chora – principala asezare de pe insula este un sat incantator si romantic, cu case albe, biserici si faimoasele… mori de vant. Cred ca e un peisaj superb!
2. Viata de noapte – mai toate ghidurile turistice numesc Mykonos ”insula care nu doarme”. O noapte alba si agitata cred ca nu strica! 😉
3. ”Mica Venetie” – situata langa port, in orasul Mykonos, zona este plina de terase si cafenele, perfecta pentru a savura un cocktail racoritor in 2!
4. Castelul Panigirakis – plin de romantism, castelul este amplasat intr-o gradina idilica!
5. Insula Delos – cred ca nu poti sa ajungi in Grecia si sa nu vizitezti un sit arheologic! Pe insula Delos se afla unul dintre cele mai importante situri arheologice ale Greciei iar de pe muntele Kythnos se poate admira o superba panorama asupra insulelor din jur.
KOS – insula lui Hipocrate
1. Castelul Cavalerilor Sfantului Ioan – numit si Castelul Neratzia, impresioneaza prin zidurile enorme, podul de piatra si vederea spectaculoasa pe care o ofera asupra portului.
2. Copacul lui Hipocrate – se presupune ca Hipocrate s-a nascut in Kos, ar fi pacat deci sa nu vizitez unul din locurile care au legatura cu el. Situat langa Castelul Cavalerilor, acest arbore cu diametru de peste 10m, se presupune ca a fost plantat de Hipocrate iar la umbra acestuia ucenicii sai invatau medicina.
3. Muzeul de arta populara Kos – situat in Kefalos aduna o vasta colectie de elemente care prezinta viata la tara si agricultura greceasca. In plus, tot aici, exista si o colectie cu minunate tapiterii si broderii lucrate de mana. Nu stiu cum sunteti voi, dar eu ador genul asta de muzee! 🙂
4. Asklepieion – cel mai reprezentativ sit arheologic de pe insula, situat la 4km de orasul Kos, acest loc a servit in timpurile antice ca scoala de medicina.
5. Pestera Melissani – numita si ”pestera nimfelor”, in interiorul ei se afla cel mai spectaculos lac de pe insula. Initial, citisem ”Melisandre”! Fanii ”Cantec de gheta si foc” stiu despre ce vorbesc. 😉
SKIATHOS
1. Manastirea Evangelistria (Buna Vestire) – locul unde a fost tesut si arborat pentru prima data, in 1807 drapelul grec, cu o cruce alba pe fond albastru. Tot aici se pot vizita, imi spun colegele mele, patru muzee foarte interesante: cel al Jocurilor Balcanice, Instrumentelor Muzicale din intreaga lume, Relicvelor Sfinte si un Muzeu Folcloric.
2. Peninsula Bourtzi – localizata intre portul vechi si cel nou, unde este construita Scoala Elementara si sunt salvate ruinele castelului venetian, acum un centru cultural care gazduieşte expozitii ale artistilor, spectacole de teatru si concerte. Cafeneaua municipala este locul ideal pentru a lua o pauza iar privirea asupra marii este spectaculoasa.
3. Drumetii in interiorul insulei – insula Skiathos este renumita in special pentru frumusetea peisajelor. Interiorul insulei este salbatic si minuat, perfect pentru drumetii.
4. Excursii de o zi catre insulele Skopelos, Alonissos si la Parcul Marin al Sporadelor de Nord, unde locuieste protejat foca Monachus-Monachus – orasul arata superb privit de pe mare iar din port pleaca zilnic ambarcatiuni catre insulele vecine.
5. Plaja Koukounaries – desemnata ca fiind una dintre cele mai frumoase plaje din lume. In Skiathos exista peste 60 de plaje cu nisip fin, deci fie ca voi avea dispozitie de o plaja mai agitata, fie ca voi prefera una mai linistita, am de unde alege! 🙂
CRETA
1. Vechile orase Chania si Rethymnon – pline de farmec traditional, perfecte pentru o plimbare pe stradute pitoresti in care sa admir eleganta arhitectura venetiana si otomana.
2. Palatul din Knossos – un obiectiv turistic pe care nu am voie sa-l ratez! Dintre palatele minoice construit in jurul anului 1900 i. Hr, acesta este cel mai mare si mai atent restaurat.
3. Platoul Lasithi – trebuie sa urc la Grota Diktiana, situata pe impresionantul Platou Lasithi, impresurat de peste 10.000 de mori de vant cu panze albe. Legenda spune ca Rhea l-a nascut pe Zeus in aceasta grota.
4. Cheile Samariei – pentru a ma bucura de cel mai spectaculos perisaj din Creta va trebui sa explorez Cheile Samariei, cel mai lung defileu din Europa.
5. Muzeul de Arheologie din Iraklion – care adaposteste cea mai importanta colectie de artefacte minoice, oferind o imagine clara a complexei civilizatii care a inflorit in Creta cu peste 3000 de ani in urma.
Iar momentele in care lenevesc pe plaja sunt perfecte pentru a savura cartile celui mai celebru scriitor al Cretei, Nikos Kazantzakis. 🙂
CORFU
1. Vechiului oras Corfu – arhitectura venetiana, franceza si britanica, biserici frumoase si muzee interesante, cum ar fi Muzeul de Arheologie, Muzeul Banilor de Hartie sau Muzeul Bizantin, asta voi gasi prin labirintul de stradute ale vechiului oras Corfu.
2. Palatul Achillion – ”Sissi” a fost unul dintre filmele preferate in copilarie, asa ca nu am cum sa ratez Palatul Achillion, construit pentru imparateasa Elisabeta a Austriei(Sissi) si impunatoarea statuie a lui Ahile, ce masoara 15 m inaltime din gradina palatului
3. Laguna Albastra – ca tot vorbeam de filme celebre, nu pot sa nu profit de o excursie de o zi pentru a inota in celebra ”Laguna Albastra”.
4. Drumetii – exista o multime de trasee foarte bune de parcurs in Corfu, pentru a admira in deplinatate cea mai ”verde insula a Greciei”.
5. Paleokastritsa – golfuri inconjurate de dealuri dens impadurite si stanci abrupte care se pravalesc in mare, se spune despre Paleokastritsa ca este cel mai pitoresc loc din Corfu.
ZAKYNTHOS – floarea Levantului
1. Parcul national Zante – Grecia este singura tara europeana unde broastele testoase Caretta isi depun ouale, ea fiind simbolul Zakynthos-ului. Parcul national Zante se intinde in sudul insulei, in jurul Golfului Laganas. Femelele ies noaptea, din iulie pana in august, isi sapa cuibul la 50 cm adancime in nisipul plajei si isi ingroapa ouale. Dupa 60 zile micutele testoase se indreapta pentru pirma data spre mare. Acest prim voiaj, facut tot noaptea, trebuie sa-l faca singure, fara interventia omului. Plajele unde vin testoasele sunt semnalizate si protejate.
2. Orasul antic Olympia – putem ajunge rapid cu feribotul la locul de nastere si locul initial de desfasurare al Jocurilor Olimpice.
3. Grotele Albastre – in vest relieful stancos si impunator adaposteste numeroase pesteri cum ar fi renumitele Grote Albastre aflate in nord-vestul insulei.
4. Catedrala Aghios Dionysos – cea mai mare si frumoasa din insula, singura care a scapat intacta dupa cutremurul din 1953. Canpanila ei aminteste de cea a Bazilicii San Marco din Venetia. In interior, intr-un relicvarium de argint, se gaseste sicriul cu Sf. Dionysos, patronul orasului. De doua ori pe an, la 17 decembrie si 24 august, el este scos din relicvarium, si sicriul este expus in picioare la intrarea in altar. O data pe an, i se schimba hainele si incaltamintea si de fiecare data, uimitor, hainele vechi sunt uzate si incaltamintea la fel. Vechile haine sunt “faramitate” si puse in pliculete, oferite credinciosilor deoarece se crede ca ele apara de rau si poarta noroc.
5. Muzeul Solomos – Solomos a fost primul poet grec care a folosit limba populara si nu greaca clasica in scrierile sale. Dionysios Solomos este cel care a scris ”Oda libertatii”. O parte din acesta poezie, pentru care s-a compus si muzica a devenit imnul national grec, ”Imnul libertatii”.
THASSOS – insula de smarald
1. Vestigiile antice – Orasul Thassos sau Limenas ocupa jumatatea vestica a orasului antic Thassos, prezenta acestuia remarcandu-se prin ruinele zidurilor si fundatiile cladirilor si templelor dispuse in semicerc, dinspre malurile sudice spre dealurile acropolei antice. Acropola, Agora, Amfiteatrul antic, templul lui Apollo si sanctuarul lui Dionis sunt doar cateva dintre atractiile cu valoare istorica ale orasului Thassos.
2. Turul insulei – un drum de coasta face inconjurul insulei si poate fi parurs cu usurinta intregul traseu intr-o singura zi, cu autobuzul.
3. Potos – aceasta este a doua statiune a insulei, avand cele mai bune plaje de pe costa de sud.
4. Fortareata si Muzeul de Arheologie recent renovat.
5. Satele Potamia si Theologos – sate pitoresti in care locuitorii de pe coasta isi gaseau pe vremuri refugiu in caz de raiduri ale piratilor. Sigur voi auzi povesti interesante pe aici!
SANTORINI
1. Degustare de vinuri – Unul dintre modurile inedite de a petrece o zi de vacanta in Santorini este sa vizitezi o podgorie, unde poti degusta vinurile albe seci si revigorante Asyrtiko si Athiri (inclusiv un soi de vin sarat, care este lasat sa pluteasca in mare in propriul butoias), dar si soiul traditional Vinsanto. Un inceput promitator, nu? 🙂
2. Plimbare calare pe plaja
3. Excursie cu ferry-ul catre cele doua insule vulcanice din mijlocul Calderei – majoritatea excursiilor cu barca includ opriri pentru inot in apele sulfuroase, calde, cu miros de vechi, dintre cele doua insule.
4. Plimbare pe pe stradutele albe din Fira, Firostefani si Imerovigli – cu vedere la Caldera. Ia nenumarate instantanee ale idilicelor domuri albastre, cu marea stralucind in departare.
5. Cetatea Thira – Un sejur in Santorini inseamna si vizita ruinelor – cetatea Thira, veche de 2500 ani, inaltata pe un deal pe coasta, intre Kamari si Perissa; Akrotiri, orasul lui Minos, recent descoperit, care a fost distrus in cutremurul vulcanic si ingropat sub cenusa (dupa vizita poti sa mergi sa inoti la “Plaja Rosie”, in apropiere, imi spun colegele).
Nu mi-e greu sa inteleg de ce colega noastra, Luminita, s-a indragostit de aceasta insula care are niste privelisti ”scandalos” de frumoase!
Acum ca am terminat de enumerat cate 5 obiective sau activitati pentru fiecare destinatie, parca imi este si mai greu sa iau o decizie! 🙂
Astept sfaturi de la voi! Voi ce ati alege?
PS: Daca vrei sa cunosti mai multe detalii despre o destinatie foloseste sectiunea ”Ghid turistic” de pe site-ul BJR Vacante. 😉
*sursa imagini – google images si arhiva colaboratori
Latest posts by Ivona Maris (see all)
- 5 surse de inspiratie pentru o escapada de 1Mai. Bugete prietenoase - 7 April 2015
- Cat te costa o intalnire romantica in marile orase ale lumii?[Infografic] - 5 March 2015
- Destinatia saptamanii – Londra. 13 muzee cu intrare gratuita! - 20 February 2015
Pentru mai multe informații despre Thassos insula click aici: http://www.thassos-agenda.com/