TOP 7 locuri uimitoare si putin cunoscute de vizitat in Romania
Se apropie Ziua Nationala si dedicam acest articol Romaniei. Iata 7 locuri unice in Romania, locuri mai putin celebre, care reusesc sa ii uimeasca pe turistii:
- MALANCRAV
L-am vizitat in aceasta vara si va recomand cu drag experienta, mai ales celor care vor sa se lase purtati in alte timpuri. Satul Malancrav are cea mai mare populatie de sasi din Transilvania. Istoria satului incepe de la 1300, iar in 1340 comuna si terenul înconjurator au devenit proprietatea familiei princiare Apafi, doi dintre membrii acestei familii conducand Transilvania în sec. XVII.
Punctul de atractie al satului – conacul – este cocotat deasupra satului, langa biserica si livada; Mihai Eminescu Trust a preluat si restaurat conacul Apafi sub forma de acum. Conacul, este acum o casa de oaspeti deosebita, are 5 camere spatioase, balcon, biblioteca, un living mare, gradina refacuta cu o fantana arteziana. Biserica din Malancrav, conceputa ca o basilica cu trei nave, a fost construita de locuitorii satului, stilul în care a fost construita biserica se încadreaza aproape în întregime stilului romanic. În Malancrav exista o traditie în cultivarea pomilor fructiferi, sucul este produs în fabrica din livada si este fara aditivi, zahar sau conservanti. Cauti cazare in zona?
- STATIUNEA EXOTICA BERZASCA
Daca vreti sa va treziti într-un stil cu totul si cu totul diferit dimineata, într-un zgomot de aripi de pasari si cantat de broaste, sa beti cafeaua de dimineata deasupra Dunarii pe terasa casutei, atunci trebuie sa ajungeti aici! Ridicat pe Clisura Dunarii, Satul lacustru Berzasca are deja un rang bine-meritat de statiune exotica, atat prin peisajul unic, cat si prin modul de construire al complexului, pe un ponton, care ne poate duce usor cu gandul spre Bora Bora sau Maui, doar ca în varianta romaneasca. Complexul are 15 casute suspendate în stil rustic construite la aproximativ 20-30 metri de mal.
- SANCTUARUL URSILOR DE LA ZARNESTI
TripAdvisor situeaza “Sanctuarul de Ursi Libearty”, de la Zarnesti, printre cele mai frumoase, importante si demne de vizitat locuri din întreaga lume. Sanctuarul de ursi LiBEARty este cea mai mare rezervatie de ursi bruni din lume si se afla la Zarnesti, la 38 Km de orasul Brasov. LiBEARty a facut subiectul unui documentar realizat de postul de televiziune londonez Animal Planet. Fiecare urs ofera
o lectie de viata. Creat în memoria ursoaicei Maya, Sanctuarul Libearty este astazi caminul a peste 100 de ursi bruni salvati din conditii mizere de trai, fiind maltratati în captivitate. Cheltuielile pentru ursi si întretinerea rezervatiei depasesc 70.000 de euro/luna. Poti ajuta si tu la întretinerea blanosilor din cel mai mare sanctuar din lume dedicat ursilor bruni. E foarte simplu sa devii parinte virtual: printr-o donatie poti obtine un certificat de adoptie. Îl poti imprima si aseza pe birou. Astfel, un urs va deveni membru al familiei tale!
Este ideal de vizitat pentru copii, poate fi o experienta unica în care pot privi ursii de la cativa metri distanta si pot afla mai multe despre importanta protejarii animalelor. Cauti cazare in zona?
- MALDIVELE DE LA AGHIRES
Lacul artificial cunoscut ca „laguna albastra”, spectaculos prin culoarea apei sale si prin dunele salbatice
care-l înconjoara, e la distanta de 40 de kilometri de Cluj-Napoca, în comuna Aghiresu. Culoarea sa caracteristica e data de caolinul din apa: lacul s-a format pe locul unei foste exploatatii de argila alba, din apa de ploaie.
Exploatarea apartinea minei Aghiresu, care a fost inundata de izvoarele subterane, iar gropile excavate au fost acoperite, în parte, cu apa. Aceasta face ca peisajul sa fie cu adevarat spectaculos: lacul de culoare azurie se remarca într-un desert de dune, foste excavatii.
Din pacate, aceasta superba locatie nu este foarte mult pusa in valoare si nu se bucura de promovare din partea autoritatilor in masura sa faca lucrul acesta. Se pare ca motivul nepromovarii ar fi infrastructura de transport care nu permite un acces usor si rapid catre acest obiectiv. Cauti cazare in zona?
- BISERICA DIN PUSTIETATE
Despre acest loc nu se stiu foarte multe detalii, insa exista o legenda potrivit careia biserica se deschidea doar o data pe an, de Sfanta Marie, la miezul noptii. Usa bisericii s-ar fi deschis singura, fara chei sau interventia cuiva si tot singura s-ar fi închis. Acest loc se gaseste între orasul Carei si comuna Petresti, Satu-Mare.
Fotografiile aeriene cu biserica, devenite celebre, sunt realizate de artistul fotograf Ovi D. Pop si au fost premiate cu aur, la mai multe festivaluri internationale de profil (Singapore, Los Angeles, etc).
„Cu multi ani în urma, aici era un sat. Localnicii îi spun „Chighie” sau „Kigye”, dar localitatea nici macar nu mai exista pe harta. Se spune ca, acum cateva sute de ani, doi localnici s-ar fi dus cu carutele la targ, în Carei, iar la întoarcere, nu au mai gasit mare lucru. Satul ar fi fost înghitit, cu tot cu oameni si case. Tot ce ar mai fi ramas în picioare este biserica, o cruce si doi butuci de vita de vie. Ceea ce e interesant e faptul ca zona e una de campie, fara dealuri, iar biserica se afla pe o limba de pamant usor ridicata, fata de nivelul solului din jur. Potrivit legendei, dambul ar fi o reminiscenta a miscarii pamantului, atunci cand satul a disparut fara urma. Ani la randul, oamenii au venit sa se roage aici, dar în anii ’80, fenomenul s-a stins brusc (probabil, din cauza presiunilor regimului comunist). Din ce am putut sa aflam, acum, o singura persoana s-ar mai ocupa de întretinerea bisericii”, povestesc blogerii de la Calatorinbascheti.ro.
- CARTURESTI CARUSEL
În Bucuresti se afla una dintre cele mai frumoase librarii din lume – Carturesti Carusel, unde se afla mai mult de 10.000 de carti. In centrul vechi al orasului, pe strada Lipscani, la numarul 55, libraria se desfasoara pe sase niveluri însumand 1000mp.
Carturesti Carusel este un experiment de locuire culturala a centrului vechi, oferind un spatiu pentru lectura, socializare si explorare artistica a inimii orasului. Cu un bistro la ultimul etaj, un spatiu multimedia la subsol si o galerie dedicata artei contemporane la primul etaj, libraria se pregateste sa spuna o noua poveste pe o strada cu o vibranta traditie comerciala.
Elegantul edificiu de secol XIX a intrat în posesia celebrei familii de bancheri Chrissoveloni în 1903, iar în perioada comunista a fost confiscat si transformat în magazinul Familia. Dupa 1990, imobilul a fost recuperat si reabilitat de proprietarul actual, dl. Jean Chrissoveloni, iar acum prinde viata printr-o amenajare inovatoare, dar atenta la substanta istorica, semnata de biroul de arhitectura Square One. Cauti cazare in zona?
- SATUL LABIRINT – Inlaceni
Este un loc superb, nealterat de sute de ani si frumos ca in povestile copilariei. Vechimea caselor din satul Inlaceni se masoara in… secole! Majoritatea locuintelor din localitate sunt, de fapt, adevarate monumente de arhitectura rurala. Casele din „satul labirint” au fost construite folosind doar piatra si lemn si sunt varuite fie in alb, fie in azuriu. In fiecare curte poti admira o superba gradina cu flori.
In niciuna dintre case nu se intra direct din curte, ci pe la mezanin. Trebuie sa urci pe o scara din lemn sau trepte din piatra. De unde vine numele de „satul labirint”? Toate strazile sunt in total mai multe decat casele din sat. Sunt dispuse concentric, se rasfira catre cele patru intrari in sat si trec fix prin… curtile oamenilor! Seamana cu un adevarat labirint, iar turistii s-au ratacit de multe ori, apeland la ajutorul localnicilor pentru a o scoate la capat.
Avem cu siguranta multe locuri interesante de vizitat in Romania si vom continua explorarea lor impreuna!
Luminita Orodan
Latest posts by Luminita Orodan (see all)
- Calatoreste fara griji in pandemie - 15 December 2020
- Cele mai frumoase Targuri de Craciun din Europa in 2020 - 8 December 2020
- TOP 7 locuri uimitoare si putin cunoscute de vizitat in Romania - 24 November 2020