Budapesta, perla de pe Dunare Partea II

Saptamana trecuta am scris o parte din experientele mele, iar acum calatoria pe strazile Budapestei continua

Budapesta este cel mai verde oras pe care l-am vazut pana acum. E plin de parcuri si scuaruri, sunt multe bulevarde verzi unde e greu sa iti dai seama daca esti pe bulevard sau in parc din cauza numarului mare de statui, banci si arbori.

Traversand bulevardul Andrassy, pe care se afla magazine cu branduri  recunoscute, am ajuns intr-o piata uriasa denumita Piata Eroilor. In aceasta piata se afla pozitionat un grup statuar, iar daca privesti spre sus se afla o coloana de 36 de metri. Pe aceasta coloana in varf se afla  Arhanghelul Gabriel tinand o cruce in mana. Mai in fata se afla gradina Zoo, parcul de distractii, Muzeul de Arta Nationala si Muzeul de Arte Frumoase.

Am facut apoi o scurta vizita la Castelul Huniazilor. Aici este un parc frumos si foarte bine ingrijit, unde se afla statuia lui Anonimus. In fata castelului se afla un lac. O mare parte din acest lac se transforma iarna in patinoar, iar vara e plin de barcute pe lac.

Daca doriti sa vizitati orasul Budapesta va prezint doua pachete care v-ar putea fi de folos:

Grand Tour – Green Route, pornind din punctul Zero al Budapestei, Piata Elisabeta. Acolo se gasesc si liniile de metrou M1, M2 si M3, care leaga orasul de centru. Acest tur este cel mai complex si cuprinde practic toata Budapesta turistica.
Durata circuitului pe Green Route este de aprox. 2,5 ore, asta daca nu doresti sa te opresti pentru vizite in anumite puncte turistice. Ca si puncte turistice sunt: Casa Operei, Piata Eroilor, dupa ce te plimbi pe tot B-dul Andrassy. Mai in fata sunt Gradina Zoo si cea Botanica, Baile Szechenyi, Castelul Vajdahunyad, Grand Hotel Hungaria, New York Cafee, hotelul Astoria, Synagoga, dealul Gelert si cu Citadella, unde te poti opri pentru a surprinde frumoasa si incantatoarea panorama ce se deschide asupra intregii Budapeste si a Dunarii, care serpuieste alene prin metropola ungara. Bus-ul mai opreste la intrarea spre Podul cu Lanturi in Piata Adam Clark, apoi la castelul Buda, superbul Bastion al Pescarilor, la Parlament si ajunge apoi in Piata Elisabeta, de fapt in locul de unde a plecat.
Un alt pachet este Panoramic Tour – Pink Route, in care bus-ul turistic merge de-a lungul malului Dunarii, de o parte si alta a fluviului, la diferite obiective turistice din aceste zone. Aceste doua itinerarii se unesc la un moment dat, deci daca te hotarasti sa vizitezi alt obiectiv, cobori dintr-unul si te urci in altul. Oricum, ambele bus-uri acopera intreaga gama de obiective turistice ale Budapestei. Si, intr-adevar, este o placere imensa sa te plimbi oriunde in Budapesta, doar acolo sa fii!
Durata circuitului pe Pink Route este de o ora si cuprinde ca obiective turistice: locul de plecare din P-ta Adam Clark cu traversarea Podului cu Lanturi si continua cu P-ta Batthyany, apoi Parlamentul, Podul Elisabeta, Podul Libertatii, Podul Petofi, P-ta Gellert si ajunge din nou in P-ta Adam Clark, de unde a pornit.

Daca doriti sa va plimbati pe Dunare cu vaporul, acest pachet  cuprinde si un carnetel cu bonusuri care include si o  croaziera free: una “by day” si cealalta “by night”, fiecare avand durata de cate o ora; o portie de supa de gulas la restaurantul de la Citadella, un pahar de bere la Balli Caffe de la statia bus-ului din fata Hotelului Astoria, si multe alte reduceri la intrarea in diferite muzee, cafenele, la un centru Spa, la Baile Szechenyi, Baile Gelert, Gradina Zoo, etc.


Mai tarziu am plecat din nou la plimbare, in timp ce cutreieram orasul, m-a amuzat un lucru. Pe sosea am zarit o bicicleta mai mare cu o masa pe mijloc in care sase  persoane pedalau, iar in fata aveau un butoi plin cu bere. Pentru a bea bere trebuia sa pedalezi.

sursa: www.rpp-reisen.de

Daca doresti sa mergi pentru shopping, trebuie sa ai doar timp si bani. Exista  25 malluri in Budapesta. Eu am locuit la 5 min de unul dintre ele, Arena Plaza in care gasesti tot ce iti doreste inimioara, iar mai in fata se gaseste stadionul national de footbal al Ungariei, Arena.  Nu pot sa evit sa va spun despre cel mai mare mall din Budapesta denumit West End care se intinde pe o suprafata de 186.000mp, si cuprinde un bulevard intreg despre care se spune ca arata ca o statie de metrou.

sursa: hotelsbudapesthungary.eu

Plimbandu-ma prin Pesta m-au incantat multele si superbele cladiri vechi cu arhitectura deosebita. Ca si hoteluri de foarte buna calitate cu vedere panoramica la Dunare va propun Hotel Marriot, Gellert, Intercontinental Budapest, iar daca doriti sa va distrati intr-un parc acvatic va propun Ramada Aquaworld Budapest.

sursa: www.hotelnet.hu

Pentru cei care ajung in Budapesta cu masina personala, este bine sa stiti ca se percepe o taxa de parcare intre orele 8:00- si 18:00, in zilele lucratore. Parcarea este in schimb gratuita sambata, duminica si in zilele de sarbatoare legala. Biletele de parcare se pot achizitiona atunci cand parcati, de la automatele de bilete aflate pe trotuare. Trebuie sa vi-l puneti in masina la vedere. Perioada maxima de parcare este intre 3 si 4 ore. Daca depasesti timpul indicat pe biletul de parcare la intoarcere gasesti rotile blocate, fie te asteapta politia sau un biletel in geam cu amenda. Budapesta merita vizitata ori de cate ori ai ocazia. Este aproape de noi, accesibila la pret si mai ales are ce oferi ca destinatie turistica europeana.

 

Ma bucur enorm ca am ajuns sa locuiesc in aceasta mare si frumoasa metropola si chiar daca am vazut atatea locuri din Budapesta, nu as ezita nici o clipa sa ma reintorc sa le vizitez.
Cu siguranta te vei indragosti si tu de acest minunat oras, asa ca am aici cateva oferte exceptionale.

It's only fair to share...
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on StumbleUpon
StumbleUpon
0Tweet about this on Twitter
Twitter
The following two tabs change content below.
Ramona Padurean

Ramona Padurean

You may also like...

1 Response

  1. Mona says:

    Buna,
    Am citit articolul tau si sunt foarte interesata sa vizitez cat de curand Budapesta.
    Spune-mi te rog, de unde se achizitioneaza pachetul Grand Tour – Green Route?

    Multumesc,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.