Roma prin ochii unui calator pasionat
Te gandesti la un City Break la Roma? Este foarte simplu… Lasa-ti imaginatia sa devina realitate. In doar 4 zile poti experimenta cele mai frumoase trairi si poti indosaria cele mai frumoase amintiri. Impreuna cu cei dragi inimii tale poti experimenta ce au simtit nobilii din vremea imperiului Roman, plimbandu-te pe strazile din Roma intr-un city-break de neuitat.
Uita-te la video-ul de mai jos si experimenteaza Roma prin ochii unui calator obisnuit.
Puncte de interes in Roma
Coloseum
Numele Coloseum s-a crezut mult timp a fi derivat de la statuia imensa a lui Nero de langa (statuia lui Nero a fost denumita dupa Colosul din Rhodos). Aceasta statuie a fost mai tarziu remodelata de catre succersorii lui Nero, facand-o sa semene cu Helios sau Apolo, zeul soarelui, adaugandu-i o coroana solara. Capul statuii lui Nero a fost deasemenea inlocuit de mai multe ori cu capetele imparatilor care au fost la tron dupa el. In ciuda conexiunii pagane, statuia nu a fost darmata in epoca medievala si s-a zis ca ar fi avut puteri magice.
Coloseumul mai tarziu a devenit un simbol al statorniciei Romei.
Fontana di Trevi
Fantana din Trevi (Fontana di Trevi, in Italiana) este situata in districtul Trevi din Roma, Italia, a carui designer a fost arhitectul italian Nicola Salvi, ea fiind finalizata de Pietro Bracci. Inaltimea ei este de 26.3 metrii si 49.15 metrii latime, fiind cea mai mare fantana in stil baroque din oras si una dintre cele mai faimoase din lume. Cateva filme destul de cunoscute au secvente cu aceasta fantana cum ar fi: La dolce Vita si filmul Trei monede in fantana.
Monedele sunt intr-un mod intentionat aruncate cu mana dreapta peste umarul stang. Aceasta a fost tema filmului Trei monede in fantana din 1954 si a cantecului cu acelasi nume care a castigat un premiu academic. Se estimeaza ca se arunca 3000 de euro zilnic in fantana. In 2016, se estimeaza ca s-ar fi aruncat in fantana 1.3 milioane de euro. Banii sunt redirectionati catre cei nevoiasi din Roma. Cu toate acestea de multe ori se intampla de multe ori sa se fure bani din fantana chiar daca este ilegal sa faci asta.
Panteonul
Panteon isi are radacina in limba greaca si inseamna templul tuturor zeilor. Aceasta este um fost templu Roman. In zilele noastre fiind o biserica. Acest templu a fost ridicat de catre Marcus Agripa in timpul regimului sau. Cladirea in forma ei actuala a fost construita la porunca imparatului Hadrian si probabil a fost pusa in folosinta in jurul anului 126 d. Hr.
Cladirea este circulara cu o preintrare mare de granit si coloane corintiene – opt in primul rand si cate 2 grupuri de 4 in spate, baza fiind o terasa. Un vestibul rectangular leaga intrarea de zona numita “rotunda”, care este sub un dom de beton casetat, cu o deschidere centrala – oculus – catre cer. Dupa aproape 2000 de ani dupa ce a fost construit, domul Panteonului este in continuare cel mai mare dom neranforsat, din beton. Inaltimea oculusului si diametrul cercului din interior este identinca – 43 metrii.
Forumul Roman
Forumul roman, cunosut dupa numele sau latin “Forum Romanum” este de forma rectangulara si este inconjurat de ruinele unora dintre cele mai importante cladiri guvernamentale din centrul Romei. Cetatenii vechiului oras numeau acest loc, care a fost o piata, “Forum Magnum” sau “Forum”.
Pentru secole Forumul a fost centrul vietii de zi cu zi din Roma. Aici a fost locul marilor procese si alegerim locul de intalnire ale celor care vorbeau in public, ale proceselor criminale si nucleul aventurierilor din comert. Aici este comemorat, prin statui si monumente, barbatii mari si puternici ai orasului. Inima orasului vechi al Romei, a fost nominalizat ca fiind cel mai celebrat loc de intalnire din lume si din istorie. Localizat intre niste vai micute – dealul Palatin si Capitolin, Forumul este o ruina stralucitoare cu fragmente arhitecturale si escavatii arheologice interminabile care atrag 4.5 milioane de vizitatori anual
Capela Sixtina
Capela se gaseste în dreapta Bazilicii Sfantul Petru si este cunoscuta in toata lumea, fiind locul unde se tin conclavurile cardinalilor pentru alegerea unui nou papa si datorita picturilor murale ale lui Michelangelo.
Capela are o forma dreptunghiulara, masurand 40,93 metri in lungime si 13,41 metri latime, corespunzand – conform traditiei biblice – dimensiunilor Templului lui Solomon. Inaltimea este de 20,70 metri, plafonul este in forma de bolta, pereții laterali au 12 ferestre iar pardoseala este din mozaic policrom de marmura.
Capela are două parti: una mai mare împreuna cu altarul, rezervata ceremoniilor religioase, și alta mai mica pentru credinciosi.
Planurile arhitecturale apartin lui Baccio Pontelli iar lucrarile de constructie au fost executate sub supravegherea lui Giovannino de’ Dolci. Primul serviciu religios a fost celebrat la 9 august 1483.
Muzeele din Vatican
Originea Muzeelor Vaticane se leaga de papa Iulius al II-lea, care dupa alegerea sa ca papa în 1503 a expus diferite sculpturi antice în gradina numita “Belvedere”, permitand artistilor sa le poata admira.
In 1734 papa Clement al XII-lea a fondat Muzeul Capitolin intr-un edificiu proiectat de Michelangelo; in 1756 si în 1767 au fost create in Vatican alte doua mici muzee: cel de arta sacra si cel de arta romana.
Muzeele Vaticane includ:
- Muzeul Gregorian Egiptean
- Muzeul Gregorian Etrusc
- Muzeele de Antichitati clasice
- Muzeul Pio-Clementino
- Galeria de Arta
- Galeria de Tapiserii
- Muzeul Misionar-Etnologic
- Muzeul Sacru (Biblioteca)
- Muzeul Profan
- Muzeul Istoric al Vaticanului
Hoteluri in Roma
Pentru mai multe cazari click aici
Zboruri catre Roma
Zboruri cu plecare din Bucuresti
Zboruri cu pelcare din Budapesta
Zboruri cu plecare din Cluj
Pentru mai multe zboruri click aici
Andrei Gubernu
Latest posts by Andrei Gubernu (see all)
- 5 motive pentru care sa cumperi vacanta in perioada Targului online de Turism - 6 November 2019
- 6 pasi inainte de a-ti achizitiona vacanta - 11 February 2019
- 3 motive pentru a-ti achizitiona vacanta la Targul Online de turism - 11 February 2019