10 zile prin Maroc, un loc de rascruce a marilor culturi

Un loc de rascruce in care marile culturi – islamica, africana si europeana isi dau intalnire. O vacanta care te va scoate din monotonia cotidiana si te va imbogati sufleteste. Trebuie sa-ti spun insa ca itinerariul pe care ti-l propun nu este unul usor de parcurs. Practic, vei fi 10 zile pe drum, vei pleca dintr-un oras in altul si vei avea nevoie de multa energie. Dar la final cred ca vei spune “Maroc, o destinatie de vacanta pentru care a meritat sa muncesc un an intreg!”. 😉

 

Decolam de la Bucuresti, destinatia Malaga, unul dintre cele mai mari orase de coasta ale Andaluziei. Ne incepem, deci, minunata aventura pe Costa del Sol! Mai bine de atat nu stiu daca se putea! Poposim o vreme in centrul orasului, dupa care ne indreptam catre La Linea unde ne vom si caza pentru o noapte.

A doua zi trecem “La Linea” care desparte Spania de Gibraltar, singurul teritoiu de peste mari, situat in Europa, care apartine Marii Britanii. Desi are o suprafata de doar cativa km2, Gibraltarul este de o frumusete rapitoare. Ne pornim turul prin rezervatia maimutelor, aflata pe Old Queen’s Road, in partea superioara a stancii Gibraltar, care are o inaltime de 426m. Nu se stie sigur cum acesti macaci simpatici, fara coada, au ajuns in Gibraltar, parerile sunt in continuare impartite. Unii sustin ca ar fi fost adusi de mauri in timp ce altii cred ca maimutele au venit singure din Africa, printr-un tunel in stanca, care face legatura cu pestera Sf. Mihail. Ne oprim in cel mai sudic punct al Europei, la Punta Europa, locul unde Marea Mediterana intalneste Oceanul Atlantic si din care putem vedea coasta Africii. Urcam la 300m la “Balconul Reginei” pentru o panorama spectaculoasa asupra Stramtorii Gibraltar si a Africii, iar in final vizitam pestera Sf. Mihail. Dupa o zi plina, ne luam ramas bun de la Europa, traversam Stramtoarea Gibraltar si punem piciorul pe pamant african. Ne bucuram de o masa plina de savoare si ne petrecem prima noapte in  Tanger, Maroc.

A treia zi, in drum spre Fes, vizitam cel mai important sit arheologic roman din Maroc, Volubilis, sit care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO si care a fost inainte de Tingis(azi Tanger), resedinta administrativa a provinciei romane Mauritania-Tingitana. Ne continuam drumul si ajungem la Meknes, fosta capitala a Marocului intre 1672-1727, a carei “medina” nu degeaba a fost inclusa pe listele UNESCO. Ajungem la una dintre cele mai frumoase porti din Africa de Nord, Bab Mansour, a carei coloane de marmura au fost aduse de la ruinele din Volubilis. Ne plimbam prin Piata El Hedim, care candva rivaliza cu Djemaa el Fna di Marrakech. Nu uitam sa vizitam Hambarele Regale sau Fortificatiile orasului vechi iar in timpul liber avut la dispozitie profitam de preturile cu mult mai prietenose decat in Fes pentru a ne cumpara suveniruri.

Unul dintre cele mai vechi orase medievale locuite si in prezent, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, Fes, are un aer de poveste care te duce cu gandul la “1001 de nopti”. Partea veche a orasului, medina, reprezinta principalul punct de interes. Intram in medina prin Bab Bou Jeloud -“Poarta albastra” si ne afundam printre stradute inguste si intortocheate descoperind bazare, restaurante, moschei si bresle de mestesugari, toate oferind turistului un melanj de culare si arome orientale. Important centru religios, Fesul este plin de mederse – colegii teologice, Medersa Al-Attarine fiind una dintre cele mai impunatoare. Alte obiective importante pe care le vom vizita sunt Universitatea Al-Karaouine, Fantana Nejarine si Mausoleul lui Maulay Idriss al II-lea – fondatorul si intemeietorul orasului Fes.

Ne continuam calatoria si pornim prin muntii Atlas spre Marrakech. In drumul nostru trecem prin statiunea de ski Ifrane si orasul berber Azrou. Ifrane s-a dezvoltat in timpul administratiei franceze astfel ca are un aer european. Amenajata sub forma unui oras-gradina, la o altitudine de peste 1600m, aici se inregistreaza cea mai scazuta temperatura din Maroc. Poposim la Beni-Mellal si vizitam izvorul Ain Asserdoun.

Ziua cinci o dedicam Marrakechului, oras renumit pentru gradinile si arhitectura medinei. Vizitam piata Djemaa el Fna, inima orasului, locul in care traditiile si istoria marocana pot fi cel mai bine  traite. Daca in timpul zilei piata este un vast bazar in aer liber de unde se pot cumpara diverse suveniruri(covoare, stofe, produse din piele), spre seara locul este impanzit de tarabe cu mancare urmand ca mai tarziu sa apara imblanzitorii de serpi, acrobatii si muzicantii. Vizitam Palatul Bahia si gradinile sale la care au muncit peste un deceniu cei mai priceputi artizani ai tarii. Bahia inseamna “cea frumoasa” in limba araba. Cat de bine i se potriveste acest nume! Trecem si pe la locul de veci al sultanilor marocani din dinastia Saad, cunoscute ca mormintele saadiene precum si pe la Moscheea Al-Kutubya si minaretul sau, emblema orasului.

In ziua a sasea ajungem in statiunea Agadir, o importanta statiune balneara si port la Oceanul Atlantic, cu o plaja de peste 10 km de nisip auriu. Pentru o panorama unica asupra portului vom urca pe unul din dealurile care inconjoara Agadirul si pe care se afla o veche fortareata, Kasbah, functionala si astazi. Dupa-amiaza ne vom relaxa si bucura de plaja si baie.

Ne continuam drumul pe coasta si in ziua a saptea ajungem sa vizitam vechiul oras medieval, Mogador, cunoscut astazi ca Essaouira iar spre seara ajungem la Casablanca, cel mai mare oras si port al Marocului si unul dintre cele mai importante centre comerciale ale Africii. Poate cel mai cosmopolit oras islamic, Casablanca este locul celor mai mari universitati si monumente marocane – Universitatea Hassan al II-lea si Marea Moschee Hassan al II-lea, care de altfel este una dintre cele mai mari din lume si singura din Maroc care poate fi vizitata si de non-musulmani. Tot  aici vom gasi si unul dintre cele mai mari bazare din lume. Si desigur, o vizita in Casablanca nu poate fi completa fara o vizita la “Rick’s Cafe”, care dateaza din anii ’30, locul de intalnire dintre Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman din celebrul si mult indragitul film “Casablanca”!

Penultima o zi o petrecem in capitala Rabat unde vizitam citadela(Kasbah), Mausoleul lui Mohamed al V-lea si Palatul Regal si ne bucuram de ultimele ore de shopping inainte sa ne deplasam spre Tanger.Au trecut noua zile, petrecute intr-un ritm alert si parca ne e greu sa realizam ca vacanta noastra se apropie de sfarsit. Pentru a trece mai usor peste acest fapt, inainte de a ateriza la Bucuresti, ne mai bucuram cateva ore de Costa del Sol si statiunile Marbella si Torremolinos.

Maroc Marrakesh

Maroc Marrakesh, sursa foto: google images

Circuitul pe cate ti l-am prezentat e programat in septembrie 2014, deci ai suficient timp la dispozitie pentru a lua o decizie. In plus, in pretul pachetului prezentat(1050€), ai toate taxele incluse, mai putin asigurarea medicala, asigurarea storno si banii de buzunar. Da, ai inteles bine, in pret sunt incluse transportul cu avionul si autocarul, cazarea, serviciile ghidului roman si a celui local din Maroc, biletele pentru vizitarea obiectivelor turistice din Maroc(mai putin Moscheea Hassan), tur Gibraltar, taxe aeroport/securitate/check-in/comisioane/traversare Stramtoarea Gibraltar, 1 bagaj (in cala avionului) de maxim 32 kg si 1 bagaj (de mana) de maxim 7 kg!

Deoarece pot surveni modificari iti sugerez sa fii cu ochii pe acest pachet turistic!

PS: Desi in comparatie cu alte tari islamice, Marocul este mai “libertin”, regulile sunt totusi extrem de bine stabilite si chiar daca marile orase sunt ceva mai emancipate, asta nu inseamna ca oamenii fac excese. Este important sa le respecti cultura, sa ai o tinuta vestimentara cat mai apropiata de tiparele lor  si sa te porti cat mai civilizat.

The following two tabs change content below.
Avatar photo
Cand nu scriu aici ma gasesti pe blogul meu personal, www.dinmansarda.com., unde scriu despre casa, gradina si #GardenTravel.

You may also like...

1 Response

  1. 28 April 2014

    […] in intregul Essos in cautarea unei armate. Cele mai multe dintre aceste scene au fost filmate in Maroc, de la orasul istoric Ait Benhaddou, care a servit ca decor pentru Yunkai, la Essaouira, care a […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.