Povestea unui Craciun in Maramures

Vin… sarbatorile vin… hai in povestea unui Craciun in Maramures.

Se spune ca cea mai frumoasa sarbatoare de iarna este “Craciunul in Maramures”.
In ciuda evenimentelor pe care le traim in acest an, desprinse din negura vremurilor, traditiile populare romanesti dainuie in acest taram care pastreaza traditii si obiceiuri vechi.

Haideti in Maramures  sa va convingeti ca e asa! Veti asculta colindele asa cum sunt pastrate din batrani, dar mai ales veti trai intr-o atmosfera arhaica, specifica numai satelor maramuresene. Veti descoperi gazde bune, cu drag de oaspeti, veti aduna amintiri placute si prieteni pe viata. Veti savura produsele traditionale, din fermele proprii de animale si mancaruri gatite dupa retetele specifice locului.

Iata cateva traditii de Craciun despre care poate nu stiai foarte multe:

Casele trebuie sa fie luminate si cu portile deschise.   In seara de Ajun, cetele de feciori incep sa umble la colindat, o data cu lasarea serii. Dupa ce s-au pregatit temeinic pentru aceasta zi, barbatii incep sa colinde pe la casele oamenilor. Vor intra doar acolo unde sunt bine primiti. De aceea, casele trebuie sa fie luminate si poarta deschisa, doar asa vor sti colindatorii unde sa intre. Traditia spune ca nu trebuie sa existe casa necolindata. E rusine ca barbatii sa nu-ti calce pragul casei. Colindul tine pana a doua zi, cand toate cetele de feciori se intalnesc la biserica.

Viflaimul.  Dupa sfarsitul Liturghiei din 25 decembrie, barbatii trebuie sa joace Viflaimul. Este o piesa de teatru popular ce reprezinta primele zile din viata lui Iisus. In piesa apar toate personajele care au legatura cu momentul Nasterii Domnului. In fata bisericii, fiecare trebuie sa-si cunoasca bine rolul. Chiar si dupa sute de ani, acest obicei este respectat cu strictete de maramureseni. Viflaimul este punctul culminant al Craciunului, aici se aduna tot satul si isi arata fiecare devotamentul fata de cele sfinte.

Jocul mosilor

La originea acestuia se pare ca au stat ceremoniile cu masti din noptile de priveghi – ritual stramosesc de cinstire a mortilor. Jocul Mosilor este unul dintre cele mai vechi jocuri, fiind un dans arhaic care se danseaza in casele in care sunt fete de maritat. Acesta este practicat numai de tineri cu varste cuprinse intre 16 si 20 de ani. Dansatorii poarta masti confectionate din lemn, viu colorate, piei de animale pe cap si sunt imbracati cu piei de oaie neprelucrate pentru a nu fi recunoscuti. Costumul este astfel alcatuit incat sa sugereze prezenta mosilor, a stramosilor chemati, conform traditiei, sa indrume tinerii care se afla la inceputul vietii de adult. Tinerii danseaza cu batele in maini, facand miscari, pasi si sarituri specifice jocului calusarilor. In tot acest timp, participantii la Jocul Mosilor dialogheaza cu gazdele si glumesc cu fetele de maritat, iar la sfarsitul jocului toata lumea este invitata sa participe la hora. Nu in ultimul rand, in familiile cu fete de maritat se fac urari traditionale pentru o casatorie cat mai grabnica.

Taiatul porcului

Un obicei care este in continuare etrem de important si deloc neglijat in zona aramuresului. Sacrificarea porcului se facea inainte intr-o anumita zi, cea de Ignat si in zorii zilei. Chiar daca data nu se mai respecta, se pastreaza inca o serie intreaga de ritualuri, care au menirea sa asigure sanatatea si prosperitatea in familie in Noul An. Astfel, porcul nu trebuie vaitat si toate activitatile din timpul taierii lui trebuie sa fie insotite de voie buna si de urari.

 

Brondosii (Cavnic)

Obiceiul este intalnit doar in orasul Cavnic, intre Craciun si Anul Nou, fiind unic in Maramures. Acesta se practica din cele mai vechi timpuri si, an de an, atrage numerosi turisti din tara si din strainatate. Atat turistii, cat si localnicii se bucura in momentul in care se intalnesc cu brondosii, pentru ca astfel oamenii cred ca in noul an le va merge mai bine. Brondosii sunt tineri imbracati in costume traditionale – camasa si pantaloni de culoare alba – iar pe cap poarta masti confectionate din piei de oaie sau de capra. Cel mai important element din vestimentatia acestora este braul cu numeroase clopote de alama, cu care alearga de-a lungul strazilor si sperie trecatorii. Obiceiul are semnificatii stravechi, avand rolul de purificare a spatiului si de alungare a spiritelor rele.

Zanele Vestitoare

Zanele Vestitoare ale Craciunului sunt trei fete imbracate in haine albe, frumos impodobite, care umbla din casa in casa si vestesc Nasterea lui Iisus. Zanele vestitoare au cate o bagheta magica realizata din buruieni perene. Ele sunt considerate zane bune care ajung pe la casele gospodarilor in seara de Craciun, rostind texte speciale. La final, cele trei zane sunt rasplatite cu daruri traditionale sau cu bani. Acest obicei este intalnit in doua localitati din judetul Maramures: Borsa si Sacel.

Superstitiile persista aici, de exemplu: nu se spala rufe de Craciun, nu se da cu matura si nu se da nimic cu imprumut. De asemenea, se da de mancare pe saturate animalelor din gospodarie, inclusiv cate o bucatica de aluat dospit , despre care se crede ca le va feri de boli. In unele zone, se spune ca daca in seara de Ajun, animalele se culca pe partea stanga, e semn ca iarna va fi lunga si geroasa. Mai exista si credinta ca cei care plang in Ajun vor plange tot anul care vine. In dimineata de Craciun este bine sa te speli pe fata cu apa de izvor in care se pune un banut de argint.

Iata si trei atractii turistice:

Mocanita

Mocanita de la Viseul de Sus este ultima cale ferată forestiea cu abur din lume. Valea Vaserului, pe unde este traseul mocanitei face parte din Parcul Natural Muntii Maramuresului.

Sighetul Marmatiei, Sapanta

Se poate ajunge relativ usor la Sighetul Marmatiei, pe Valea Izei cu toate bisericutele si portile din lemn prin care este celebru Maramuresul, si mai departe spre Sapanta pentru a vizita Cimitirul Vesel.

Partia de ski Borsa

Schiul poate fi practicat in Borsa pe doua partii pentru avansati (telescaun si teleschi în zona Stiol) si una în Baile Borsa cu instalatie nocturna.

Maramuresul este pentru turistii negrabiti care vin sa se bucure de traditii si de o intoarcere in timp care te incarca de energie.

Hai sa il cunosti alaturi de noi!

Iti recomandam cazare si serviciile la Hotel Nord – aici

Oferta generala de Craciun in Borsa aici  

It's only fair to share...
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on StumbleUpon
StumbleUpon
0Tweet about this on Twitter
Twitter
The following two tabs change content below.

Luminita Orodan

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.